Intresset för att servera lokalproducerat kött till förskolor, skolor och äldreboenden fortsätter att öka. Kommuner runt om i landet testar nya sätt att lösa upphandlingarna.
Härjedalens kommun har de senaste åren upphandlat kor som föds upp av lokala bönder.
– I år har vi köpt 22 kor från fyra bönder i Hedeviken, Vemhån, Långå och Hede, säger Hans Svensson, upphandlingssamordare på Härjedalens kommun.
Åtta av djuren kommer från kravmärkt jordbruk och alla 22 betar utomhus på ängar eller i skogen på utmarksbete och äter naturlig föda stor del av året.
De 22 korna ger runt fyra ton kött som bereds i kommunens egna kök.
Bönderna får en dygnsersättning, oftast under 10-12 månader, och ett kilopris vid slakt. För ackorderingen gäller 30-40 kronor dygnet. Slaktpriset är 35-40 kronor per kilo levande vikt.
Totalkostnaden hamnar på runt 600 000 kronor vilket gör att kommunen hamnar under gränsen för direktupphandling.
– Vi skulle egentligen behöva köpa några kor till för att täcka hela behovet, men då skulle vi inte kunna direktupphandla, säger Hans Svensson.
Kommunen har också valt att definiera det som en upphandling av nötdjur och inte av kött.
– Vi köper djur som betar i Härjedalen. Det vore inte lika enkelt att ställa krav på lokalproducerat kött. Djuren blir ju kött och livsmedel så småningom, men när vi köper dem så är de nötdjur. Det är en del av motivet till att vi kan direktupphandla, säger Hans Svensson.
Kommunens huvudleverantör av livsmedel, Martin & Cervera, har inte haft några synpunkter på upplägget, enligt Hans Svensson.
Intresset från andra kommuner har däremot varit stort.
– Många tittar på det och tycker det är intressant. Vissa efterfrågar vårt förfrågningsunderlag, men vi har ju bara gjort en enkel offertfrågan. Varför göra det komplicerat?
En utmaning är att sprida ut slakten, som kommunen köper in separat, så att inte allt kött kommer samtidigt till frysarna.
– Det är lite mer jobb för kostenheten, men alla tycker att det är värt det.
Idén kommer från kommunens tidigare kostchef som utvecklat upplägget tillsammans med kostenheten.
– Det finns flera vinnare. Vi kan visa välvilja mot de bönder som finns kvar. Produktionen är hållbar och köttet smakar bra. Den enda nackdelen är att det blir något dyrare, säger Hans Svensson.
Eh…?
4 kap. 2 § LOU:
”En upphandling får inte utformas i syfte att undanta den från lagens tillämpningsområde och får inte heller utformas i syfte att begränsa konkurrensen så att vissa leverantörer gynnas eller missgynnas på ett otillbörligt sätt”
Härjedalens kommun:
”Vi skulle egentligen behöva köpa några kor till för att täcka hela behovet, men då skulle vi inte kunna direktupphandla.”
Snyggt….eller….