Regeringen överlämnar nu propositionen kring arbetsrättsliga villkor vid upphandling till riksdagen. Med stöd från Kristdemokraterna bedöms den kunna antas av riksdagen.
I proposition 2016/17:163 föreslås att upphandlande myndigheter och enheter ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid – om det är behövligt och de går att fastställa.
De villkor som leverantören minst ska uppfylla ska anges enligt den lägsta nivå som följer av ett centralt kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige. Innan villkoren bestäms ska berörda centrala arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer få yttra sig.
Tidigare har kritik riktats mot att föreslaget regelverk kan bli svårgreppbart för upphandlarna. Idag finns över 700 olika kollektivavtal att hålla sig informerad om.
Vidare slås fast att, när svensk rätt inte är tillämplig, ska villkoren ställas enligt ILO:s kärnkonventioner. Swedwatch uppskattar krav på ILO:s kärnkonventioner vid större offentliga upphandlingar, men anser att förslaget borde varit skarpare:
– ILO:s kärnkonventioner är viktiga och bra, men de är inte tillräckliga för att säkerställa goda arbetsvillkor och arbetsrätt i globala leverantörsled, säger organisationens upphandlingsspecialist Linda Scott Jakobsson.
Som Inköpsrådet tidigare rapporterat undantas merparten av de upphandlingar som genomförs i Sverige. Bestämmelserna ska endast tillämpas för direktivstyrda upphandlingar vars värden uppgår till minst gällande EU-tröskelvärden.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juni.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer