Nextjets konkurs slår hårt mot flera orter norröver som ser ut att kunna bli utan reguljär flygförbindelse i flera månader. Trafikverket påbörjar omedelbart en upphandling av trafik på de båda rutterna Stockholm-Gällivare och Stockholm-Arvidsjaur som Nextjet har trafikerat på kommersiell bas.
– Vi kommer att skynda på upphandlingen så gott vi kan för att ha nya avtal klara runt den 15 september, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon vid fredagens presskonferens tillsammans med infrastrukturminister Tomas Eneroth.
Under tiden är förhoppningen att lindra konsekvenserna av flygstoppet med buss och taxi till flygplatser med trafik. SJ ska dessutom förlänga sina nattåg.
På rutterna från Stockholm till Hemavan, Lycksele och Vilhelmina är förhoppningen att mycket snart få igång trafiken. Nödförfarande öppnar för direktupphandling på sju månader.
– Vi är redo att inleda en diskussion om kostnad och villkor med flygbolag som har kapacitet, säger Lena Erixon som berättar att det bland annat är missnöje med Nextjet fått verket att avstå att från att be konkursförvaltaren om hjälp utan istället säga upp avtalen för att se sig om efter andra lösningar.
Mer söderut ser det bättre ut. Inrikesflygbolaget BRA är exempelvis redo att inom ett par veckor fylla hålet efter Nextjet på linjerna mellan Jönköping och Bromma samt Sundsvall till Göteborg.
– Jönköping-Bromma är en av de linjer vi beräknar att vi kan flyga med lönsamhet, bekräftar Christian Clemens, vd för BRA.
Efter konkursen har kritiken mot såväl upphandlande och tillståndsgivande myndigheter varit hård. Nextjet har fått flyga trots en mycket skral ekonomi med bland annat stora skulder till de flygplatser som trafikerats.
Av konkursansökan till Attunda tingsrätt framgår att de obetalda leverantörsskulderna ligger på runt 100 miljoner kronor. I princip alla kommunala flygplatser som trafikerats har fordringar på konkursboet.
Nextjets sorti påverkar självklart också konkurrensläget på marknaden. Detta kommer att märkas i den flygupphandling som Trafikverket nu arbetar med och som ska resultera i nya avtal från hösten 2019.
Detta är inte första gången som problem uppstår i upphandlad flygtrafik. Tomas Eneroth kunde inte lova mer pengar för att stötta trafiken till orter där kommersiella linjer inte bär sig, även om en större översyn är på gång.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer