Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Försäkra dig om rätt försäkring

ExpertkommentarDet är inte alltid lämpligt att låta AB/ABT:s försäkringsvillkor stå kvar oförändrade. Den som upphandlar entreprenader har ganska stor frihet att styra över omfattningen men utökad försäkring är också kostnadsdrivande. Inköpsrådets expert Jakob Waldersten guidar dig i entreprenadförsäkringsdjungeln.

| 2022-08-15
Jakob Waldersten är Inköpsrådets expert på entreprenadupphandlingar.

Entreprenörens försäkring är kanske inte det första man tänker på inför en ny upphandling. Det är emellertid något som bör beaktas inför varje ny entreprenadupphandling. En ordentlig försäkring kan nämligen stävja infekterade tvister med entreprenören om hela eller delar av en kostnad kan tas av dennes försäkringsbolag.

Ansvar och allrisk
Traditionell entreprenadförsäkring består normalt av två delar, allrisk och ansvar.

Allriskförsäkringen omfattar skada på entreprenaden, alltså entreprenörens arbeten och inte befintlig byggnad/fastighet eller andra entreprenörers arbeten. Med skada avses, liksom de flesta allriskförsäkringar, oförutsedd fysisk skada på eller förlust av den försäkrade egendomen.

Ansvarsförsäkring omfattar entreprenörens skadeståndsskyldighet enligt dels avtalet, dels allmänna skadeståndsrättsliga regler. Det senare innebär att även skadeståndsskyldighet enligt exempelvis miljöbalken och reglerna om byggarbetsmiljösamordning. I de flesta fall krävs även att skadan beror på vårdslöshet (ibland benämnt oaktsamhet).

Exempel: En VS-underentreprenör orsakar ett läckage som skadar generalentreprenörens entreprenad. Läckaget beror på vårdslöshet (ej åtdragen koppling). Skadan på GE:s entreprenad hanteras och regleras först genom dennes allriskmoment och därefter krävs UE:n på ersättning genom dennes ansvarsmoment.

Minimiomfattningen
Utgångspunkten för försäkring i kommersiella entreprenader är täckbestämmelsen i 5 kap. 22 § i AB 04 och ABT 06. Villkoret anger i korta ordalag att entreprenören ska ha allriskförsäkring, ansvarsförsäkring, villkor om försäkringsbelopp, giltighetstider och självrisker samt föreskrift om att beställare som är byggherre ska vara medförsäkrad.

Som komplettering till bestämmelsen finns det till AMA AF (12 och 21) kompletterande föreskrifter i ”Bilaga 1”. Denna minimiomfattning innehåller mer detaljerade föreskrifter om vad försäkringen ska omfatta och vad som utgör undantag.

Observera att AMA AF:s bilaga 1 med minimiomfattningen inte automatiskt gäller bara för att AB 04/ABT 06 tillämpas på entreprenaden. Koden AFC/D.54 måste åberopas i AF-delen (tillhörande AMA-föreskrift medför då att bilaga 1 gäller för entreprenaden).

Tips inför upphandlingen
Villkoren i AB/ABT och AMA AF utgör sammantaget en tämligen vidsträckt och många gånger fullgott skydd för beställaren om skada uppkommer. Det finns dock tillfällen då det kan finnas anledning att föreskriva om ytterligare villkor, vilket då görs under AFC/D.54 och dess underkoder.

1) Byggherreansvarsförsäkring
Även om man som byggherre har en ordentlig fastighetsförsäkring täcker den normalt inte ersättningsanspråk från grannar och andra med stöd av 32 kap., 3 § i miljöbalken på grund bygg och anläggningsarbetena.

Ange under AFC/D.545 om entreprenören ska teckna en byggherreansvarsförsäkring som täcker skador för visst belopp och med viss högsta självrisk (förslagsvis 5 Mkr/1 prisbasbelopp).

2) Giltighet under hela garantitiden?
Enligt minimiomfattningen ska försäkringen vara giltig i två år efter entreprenadens godkännande. Såväl AB 04 ABT 06 föreskriver emellertid fem års garantitid för arbeten. Det kan därför finnas anledning att under AFC/D.541 kräva att försäkringen ska gälla under hela den femåriga garantitiden.

3) Riskfyllda arbeten
Minimiomfattningen täcker inte särskilt riskfyllda arbeten. Dessa finns listade i minimiomfattning och om entreprenaden innefattar några av dessa bör AFC/D.542 åberopas. Glöm inte att ange försäkringsbelopp och självrisk.

Även vissa hjälpmedel är undantagna i minimiomfattningen. För dessa typer av hjälpmedel är det tillräckligt att kräva in försäkringsbevis inför entreprenaden (se nedan).

4) Extrakostnader samt lokalisering och åtkomst
Minimiomfattningen täcker inte ersättning för lokalisering och åtkomst av ett fel som orsakat en skada. Detta moment ersätter för lokaliserings- och friläggningskostnader samt kostnad för återställande efter avhjälpande (men inte själva avhjälpandet i sig).

Minimiomfattningen kräver heller inte att försäkringen innehåller ersättning för extrakostnader vilken ersätter skäliga extra- och merkostnader för att begränsa försening på grund av inträffad skada (exempelvis ersättning för forcering).

Det kan därför finnas anledning att föreskriva att försäkringen även innefattar dessa villkor.

5) Entreprenadbevis och försäkringsbelopp
Glöm inte att begära in bevis på giltig entreprenadförsäkring och kontrollera att den verkligen uppfyller alla krav inför kontraktstecknandet.

Enligt AB/ABT ska allriskens försäkringsbelopp motsvara återanskaffningsvärdet, alltså kostnaden för att återställa en totalförstörd entreprenad. Det är därför viktigt att särskilt kontrollera att försäkringsbeloppet i försäkringsbeviset motsvarar återanskaffningsvärdet. Om så inte är fallet kan entreprenören dessutom anses inte ha uppfyllt samtliga krav i upphandlingen.

6) Konsultförsäkring
Vid samverkansentreprenader är det brukligt att parterna som ett första skede tecknar ett avtal om projekteringsavtal där entreprenören tar på sig en konsulthatt och ABK 09 utgör tillämpliga villkor. Sedvanlig entreprenadförsäkring täcker inte så kallad rådgivande verksamhet utan här förutsätts entreprenören även ha ändamålsenlig konsultansvarsförsäkring.

Krav på sådan försäkring anges med fördel i AF-delen för konsultuppdraget eller direkt i skede 1-avtalet.

7) Projektförsäkring
Vid stora och komplexa entreprenader kan det vara fördelaktigt för byggherren att själv ombesörja försäkring för projektet genom att upphandla en projektförsäkring som täcker projektspecifika riskerna där alla inblandade parter är medförsäkrade.

En stor fördel är att en projektförsäkring även kan omfatta DSU (Delay in Start-Up) vilket täcker ersättning för förlorade intäkter från den färdiga entreprenaden om skada medför försenat färdigställande (exempelvis hyreslokaler).

I dessa fall kan det vara bra att först konsultera en försäkringsmäklare som hjälper till med upphandlingen av projektförsäkringen (försäkringsmäklaren kan även hjälpa till att utforma krav på entreprenadförsäkring enligt övriga tips ovan).

Jakob Waldersten
jakob@wkab.nu

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Jakob Waldersten

Jakob Waldersten är jurist och ger rådgivning, håller utbildningar och föreläser genom egna bolaget Walderstens juridiska. Han har tidigare varit bolagsjurist på byggbolag, upphandlingsansvarig på kommunalt fastighetsbolag samt jurist på entreprenadjuridisk advokatbyrå.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025