Finansutskottet har nu behandlat upphandlingspropositionen och föreslår att riksdagen röstar för merparten av förslagen. De delar av förslaget som handlar om att myndigheter ska kunna ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörernas personal faller dock.
Enligt utskottets bedömning är förslaget inte utformat på ett sådant sätt att det kan ligga till grund för lagstiftning. Majoritetsåsikten är att det kommer att bli svårt rent praktiskt att ställa på lön, arbetstid och semester – samtidigt som sådana krav medför oönskade konsekvenser.
Då många små företag saknar kollektivavtal kommer förslaget enligt utskottet att slå hårt mot dem. En konsekvens kan bli att företag låter bli att lägga anbud. Dessutom kan föreslaget innebära problem för de upphandlade myndigheterna då de måste ge sig in i och tolka olika kollektivavtal.
Utskottet säger också nej till regeringens förslag om att ge upphandlade myndigheter rätt att ställa krav på att företagen ska erbjuda försäkringar och tjänstepension till sina anställda. Motiveringen är att detta riskerar att missgynna svenska företag.
Socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister i finansutskottet reserverar sig. De håller inte med utskottsmajoriteten om att riksdagen borde säga nej till delar av regeringens förslag, utan anser att hela förslaget bör röstas genom.
Finansutskottets betänkande publiceras i sin helhet den 25 november. Några dagar senare, den 30 november, är det dags för debatt och beslut i riksdagen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer