Regeringen vill göra det obligatoriskt för alla upphandlande myndigheter att ställa ”svenska” krav på djurskydd och låg grad av antibiotikaanvändning vid upphandling av animaliska livsmedel. Under en pressträff på fredagsförmiddagen berättade civilminister Ardalan Shekarabi och konsumentminister Per Bolund att arbetet med att förbereda en sådan lag inleds idag.
Även om de nya upphandlingsreglerna öppnar för djurskydd i nivå med svensk lagstiftning är det många kommuner, landsting och regioner som släpar efter. Bedömningen är att 40 procent av upphandlingarna genomförs utan denna typ av krav.
– Vi har kommit en bra bit på vägen med frivillighet men framöver ska dessa krav göras obligatoriska, säger Ardalan Shekarabi.
Civilministern beskriver del val som görs vid upphandling som en viktig signal från den offentliga sektorn. Och som en självklarhet gentemot svenska producenter:
– De höga krav på miljö och hälsa som vi har i Sverige och som de svenska bönderna lever upp till ska inte innebära en konkurrensnackdel gentemot de utländska producenter som inte uppnår samma höga nivå.
Under pressmötet poängterade han att Sverige i och med detta kan gå i bräschen för minskad antibiotikaanvändning även utomlands. Region Kronoberg ställde tuffa krav i sin upphandling – som vanns av ett tyskt företag.
– Jag räknar med att den kommande lagen ska kunna utformas så att den inte krockar med EU-rätt och internationella åtaganden.
Elisabet Qvarford, vd för Svenskt kött, välkomnar initiativet. Hon säger att det inte är rimligt att svenska bönder ska ha krav på sig som kommuner och landsting inte behöver bry sig om.
Maria Donis, vd på Svensk fågel, ser mer jämlika villkor mellan producenter i olika länder som både välkommet och nödvändigt:
– Viktigt att detta initiativ inte stannar på central nivå utan att det går ut till upphandlande kommunerna och landsting.
Även om frågan nu väckts av regeringen räknar Ardalan Shekarabi med ett bredare stöd, inte minst efter sommarens torka.
– Vi hoppas på tvärpolitisk uppslutning bakom initiativet, säger han med syftning på kommande val och vad det kan innebära för regeringen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer