Ett kommunalt bolag upphandlade sockervadd, popcorn, snacks och churros genom ett öppet förfarande enligt LOU. Av förfrågningsunderlaget framgick att avtalet omfattade fyra kategorier och att en leverantör måste lämna anbud på minst två av kategorierna.
A antogs som leverantör. B ansökte om överprövning och yrkade att upphandlingen skulle rättas på så sätt att anbudsutvärderingen genomförs separat för respektive kategori samt att A:s anbud inte skulle beaktas vid utvärderingen av kategori B. I andra hand yrkade B att upphandlingen skulle göras om.
Förvaltningsrätten avslog ansökan om överprövning.
B överklagade till kammarrätten som, med ändring av förvaltningsrättens dom, beslutade att upphandlingen skulle göras om.
B hävdade i kammarrätten att utvärderingsmodellen inte varit transparent då kvalificeringskraven även använts som utvärderingskriterier, utan att det redovisats i förfrågningsunderlaget att så skulle ske.
Kammarrätten ansåg att det fanns skäl att låta de nya omständigheter som åberopats av B ingå i rättens prövning.
Kammarrätten konstaterade att kraven på kvalitetsledningssystem och miljöledningssystem i upphandlingen varit utformade på ett sådant sätt att respektive kravpunkt är formulerad på ett sådant sätt att kravet antingen kan vara uppfyllt eller inte.
Kammarrätten ansåg inte att det framgick av upphandlingsdokumenten att något system skulle vara kvalitativt bättre än något annat och därmed ge ett högre mervärde.
Kammarrätten konstaterade att kriterierna gav en obegränsad frihet vid poängsättningen och att de inte kan anses syfta till att fastställa det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet. Utvärderingsmodellen ansågs därför strida mot principen om öppenhet.