En upphandlande myndighet hade i samband med sin inledande verksamhet köpt konsulttjänster av ett bolag utan att iaktta annonseringsplikten. Avtalets värde uppgick till 10 380 000 kronor. Upphandlingen hade sedan tidigare hanterats av samtliga instanser de allmänna förvaltningsdomstolarna och var nu, efter att Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att återförvisa målet, åter i förvaltningsrätten. En av frågorna som förvaltningsrätten hade att behandla var frågan om upphandlingsskadeavgiftens storlek.
Förvaltningsrätten ansåg att det av Konkurrensverket yrkade beloppet om 750 000 kronor, som motsvarade 7,3 procent av kontraktets värde, var en tillräckligt effektiv och avskräckande sanktion som stod i proportion till överträdelsens allvar.
Myndigheten överklagade domen till kammarrätten och yrkade i första hand att förvaltningsrättens dom skulle upphävas och i andra hand att upphandlingsskadeavgiften skulle sättas ned kraftigt. Konkurrensverket bestred ändring.
Kammarrätten slår i domen fast att ”avgiftens storlek bör bestämmas utifrån en helhetsbedömning av samtliga kända omständigheter i varje enskilt fall”. Överträdelsen är en otillåten direktupphandling, vilket talar för ett högt sanktionsvärde, men kontraktstiden var kort och risken för återfall låg eftersom det rörde sig om avtal för en övergångstid. Sammantaget ansåg kammarrätten att en effektiv, proportionerlig och avskräckande avgift är 500 000 kronor (vilket motsvarar 4,8 procent av kontraktets värde).
Kammarrätten sänkte således upphandlingsskadeavgiften med 250 000 kronor.