En kommun upphandlade drift av äldreboenden och leverantör B och C antogs. Leverantör A ansökte om överprövning och yrkade i första hand rättelse genom en ny utvärdering där A skulle tilldelas kontraktet. I andra hand yrkade A att upphandlingen skulle göras om. A menade att kommunen i sin utvärdering hade frångått vad den angett i upphandlingsdokumenten. Förvaltningsrätten avslog ansökan och A överklagade till kammarrätten och yrkade då endast att upphandlingen skulle göras om.
A hade under anbudstiden ställt en fråga till kommunen där kommunen klart och tydligt svarat att såsom leverantören uppfattat utvärderingsmodellen och som förtydligats av bolaget genom ett exempel var alldeles korrekt uppfattat. A menade att kommunen inte gjort som framgick av upphandlingsdokumenten och svaret på frågan. Detta hade lett till att A lidit skada.
Kammarrätten bedömde först om upphandlingsdokumenten på ett tillräckligt tydligt sätt angav hur anbudspriset (dygnspris) skulle beräknas. Kammarrätten hänvisade till rättsfallet RÅ 2002 ref. 50 där HFD prövat vilka krav som kan ställas på upphandlingsdokument.
HFD uttalade i rättsfallet bland annat följande: Ett förfrågningsunderlag ska vara så klart och tydligt utformat att en leverantör på grundval av detta kan avgöra vad den upphandlande enheten tillmäter betydelse vid upphandlingen och en utvärderingsmodell ska vara så utformad att den är ägnad att leda till ett rättvisande resultat – att det anbud som är ekonomiskt mest fördelaktigt antas. Detta följer av gemenskapsrättens krav på likabehandling, förutsebarhet och transparens.
Enligt kammarrättens utredning och bedömning brast upphandlingsdokumenten i tydlighet på ett sådant sätt att det inte varit möjligt för en normalt omsorgsfull anbudsgivare att avgöra vad kommunen skulle tillmäta betydelse vid upphandlingen och därmed kunnat lämna ett konkurrenskraftigt anbud. Upphandlingsdokumenten stred därmed redan på denna grund mot principerna om likabehandling och transparens i LOU.
Leverantör A, som placerats på andra plats, hade därför lidit eller riskerat att lida skada. Eftersom bristerna var hänförliga till det konkurrensuppsökande skedet beslutade kammarrätten att upphandlingen skulle göras om.