Ett antal myndigheter upphandlade ledarskapsutbildning genom ett öppet förfarande. Två anbud inkom och A tilldelades kontrakt. B ansökte om överprövning och yrkade i första hand att upphandlingen skulle rättas genom en ny utvärdering utan beaktande av A:s anbud, i andra hand att den skulle göras om. B hade flera invändningar, dels mot det vinnande anbudet, dels mot upphandlingsunderlaget och utvärderingsmodellen.
Förvaltningsrätten avslog ansökan. Upphandlingsdokumenten öppnade inte för skönsmässiga bedömningar och utvärderingen brast inte heller i transparens.
B överklagade till kammarrätten, som prövade om utvärderingsmodellen varit tillräckligt transparent. Med hänsyn till att flera av de kriterier som en jury, efter muntliga presentationer, hade att bedöma var otydliga och vagt formulerade fann kammarrätten att utvärderingsmodellen gav uttryck för stort mått av godtycke. Modellen stred därmed mot transparensprincipen och 4 kap. 1 § LOU. Leverantör B, som hamnade på andra plats i utvärderingen, riskerade att lida skada. Felet var hänförligt till det konkurrensuppsökande skedet och kammarrätten beslutade därför att upphandlingen skulle göras om.