Genom ett öppet förfarande enligt LOU upphandlade en kommun uppförande och hyra av en skola. Fyra anbudsgivare lämnade anbud och A tilldelades kontraktet.
B ansökte om överprövning och yrkade i första hand att förvaltningsrätten skulle förordna att upphandlingen ska rättas på så sätt att en ny anbudsutvärdering skulle genomföras och att A:s anbud inte skulle beaktas. I andra hand yrkade B att upphandlingen skulle göras om. Kommunen bestred bifall till ansökan.
Förvaltningsrätten konstaterade att det av utredningen i målet framgick att det för att kravet på teknisk och yrkesmässig kapacitet skulle vara uppfyllt krävdes två referensobjekt.
A hade lämnat in en ESPD för ett åberopat företags räkning. Efter en genomgång av handlingarna begärde kommunen en komplettering från A i form av ytterligare ett referensobjekt för det åberopade företaget.
Förvaltningsrätten ansåg inte att kommunens agerande var i strid med likabehandlingsprincipen. Av utredningen framkom även att A gavs möjlighet att – enligt 14 kap. 7 § LOU – byta ut den åberopade leverantören eftersom denne inte uppfyllde kraven på teknisk och yrkesmässig kapacitet. Inte heller det ansågs strida mot LOU.
B hade även anfört att A borde ha lämnat in en ESPD för det nya åberopade företaget. Förvaltningsrätten ansåg att det skede där man lämnar in ESPD för åberopade leverantörer hade passerats med anledning av att kommunen hade för avsikt att tilldela A avtalet. Skäl för ingripande enligt LOU saknades och förvaltningsrätten avslog därför överklagandet.
B överklagade till kammarrätten som avslog överklagandet. Kammarrätten uttalade att en leverantör inte kan tilldelas kontrakt innan den har kontrollerats med avseende på skäl för uteslutning och tillämpliga kvalificeringskrav. Det var i samband med denna kontroll som kommunen begärde en komplettering och därefter att det åberopade företaget ska bytas ut mot ett annat.
Kammarrätten ansåg inte att det rörde sig om någon otillåten komplettering. Kammarrätten påpekade att det inte finns något krav på att i ett sådant skede ge in en ESPD för det nya företag som åberopas. Kammarrätten instämde därmed i förvaltningsrättens bedömning.