Landsting och regioner köper varje in livsmedel för närmare en miljard kronor. Andelen ekologiska varor i shoppingkorgen har successivt ökat genom åren, från i snitt 13 procent år 2009 till fjolårsnoteringen 40 procent.
Håller ökningen i sig kommer landstingen och regionerna att nå regeringens mål om att offentliga aktörers andel ekologiska livsmedel ska vara minst 60 procent år 2030. Bäst bland regioner och landsting är idag Kronoberg till med en ekoandel på 54 procent. Även Uppsala ligger över 50-procentsgränsen.
Gunilla Glasare är chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Hon säger att landsting och regioner är angelägna om att minska sin påverkan på miljön:
– Inköp av ekologiska livsmedel är ett av flera bra sätt att göra det på.
SKL ser också ett ökat intresse för att köpa närproducerade livsmedel, vilket bidrar till en levande landsbygd. Genom att få landsting och regioner att lära av varandra och sporras att bli ännu bättre på att använda upphandlingar för att minska sin påverkan på miljön.
– Offentliga upphandlingar är ett av de viktigaste verktygen vi har.
Samtidigt konstaterar SKL att statens stöd kring miljökrav i upphandlingar inte är på topp. Nuvarande kriterier från staten är flera år gamla. Många är inte längre relevanta.
Det statliga stödet måste förbättras, slår Gunilla Glasare fast:
– Vi vill att Upphandlingsmyndigheten uppdaterar kriterierna om vilka miljökrav kommuner, landsting och regioner kan och bör ställa i sina upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer