Rörligheten mellan EU-länderna har gjort att antalet utstationerade arbetstagare har ökat kraftigt. År 2016 fanns det 2,3 miljoner utstationerade arbetstagare i EU, en uppgång med 69 procent sedan år 2010.
Efter flera års politisk strid har Europaparlamentet röstat för att anställda, som av sina arbetsgivare skickas på tillfälligt jobb i ett annat EU-land, ska omfattas av värdlandets samtliga löneregler.
– Europa väljer lika lön för lika arbete på samma arbetsplats. Och det är en stor bedrift, säger Agnes Jongerius, föredragande parlamentspolitiker och representant för nederländska Partij van de Arbeid.
De ändrade reglerna godkändes med 456 ja-röster, 147 nej-röster och 49 nedlagda röster. Syftet är att garantera ett bättre skydd för utstationerade arbetstagare och mer rättvis konkurrens för företag.
Den liberala gruppen i parlamentet, Alde, röstade emot förslaget. Den svenske parlamentarikern Jasenko Selimovic menar att en av EU:s fundamentala rättigheter, den fria rörligheten, begränsas:
– Socialdemokraternas väg leder till en återvändsgränd, ett stängt och isolerat Sverige som i slutändan skadar svenska intressen. Vi är ett litet land som gynnas av och behöver öppenhet.
Enligt texten kommer en utstationering inte att kunna pågå hur länge som helst. Varaktigheten har slagits fast till som mest 12 månader, dock med en möjlighet att förlänga perioden upp till ytterligare sex månader.
EU-länderna har två år på sig att överföra de nya reglerna till sina nationella lagar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer