Ylva Johansson
Ylva Johansson applåderar förändrat utstationeringsdirektiv. Foto: Kristian Pohl.

Svensk lön för utländska byggare

Exempelvis byggarbetare från andra länder som arbetar i Sverige kommer att få svensk lön. Nu har även EU:s ministerråd röstat för ändringar i det så kallade utstationeringsdirektivet.


Som Inköpsrådet tidigare kunnat rapportera har Europaparlamentets sysselsättningsutskott röstat igenom ett förslag till nya regler för så kallad utstationerad arbetskraft. Dagens utstationeringsdirektiv har kommit att bli mycket omdebatterat i och med att det rör två grundprinciper: lika lön för lika arbete och fri rörlighet inom unionen.

Den svenska regeringen har arbetat aktivt för att personer som tillfälligt arbetar i ett annat EU-land än i det som de är anställda ska få betalt på samma nivå som där jobbet utförs. Frågan berör dagens cirka två miljoner utstationerade arbetstagare och i Sverige är det framför allt byggbranschen som berörs.

Nu har även ministerrådet kommit överens om förändringarna i direktivet. När EU:s arbetsmarknads- och socialministrar tidigare i veckan möttes i Luxemburg antogs en överenskommelse om nya regler för utstationerade arbetare. Detta skedde efter flera förhandlingsomgångar.

Förslaget innebär i korthet att möjligheterna till likabehandling mellan utstationerade och inhemska arbetstagare stärks.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, som representerade Sverige, är mycket nöjd med resultatet av rådsmötet. Detta trots att införandetiden blir rätt lång, fyra år, och att det fortfarande kommer att skilja något mellan lokal och utstationerad arbetskraft.

– Man kommer inte ha rätt till tjänstepension och vissa försäkringar, men lön och andra ersättningar ska vara samma, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Gunnar Hökmark, moderat Europaparlamentariker, noterar på sin blogg att många triumferar över att utstationeringsdirektivet nu ska ändras. Han konstaterar att det kommer att bli svårare för löntagare att med sina företag som arbetsgivare utföra jobb i andra länder:

– Det blir svårare för utländska företag och löntagare, mindre konkurrens och mindre byggande, mindre tjänster och större makt för facket. Och högre gränser. Så formar man inte ett socialt och öppet Europa.

Frågan om de nya reglerna går nu vidare till kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *