Marie Ceder
Blekinge i topp enligt Marie Ceder. Foto: Visma Commerce.

Trendbrott: färre överprövningar i fjol

Visma noterar att andelen överprövade upphandlingar i fjol sjönk med över 20 procent. Samtidigt ligger antalet upphandlingar på en förhållandevis stadig nivå.

Enligt Vismas årliga upphandlingsbarometer genomfördes 18 514 upphandlingar under fjolåret och det till ett totalt värde av över 600 miljarder kronor. Det är 31 fler upphandlingar än under 2016.

– I en fortsatt stark högkonjunktur är det dock många företag som prioriterar privat sektor och dessvärre är det många företagare som upplever att det är alltför krångligt att delta i upphandlingar, säger Marie Ceder, vd på Visma Commerce.

Det genomsnittliga antalet anbudsgivare fortsätter att dala. År 2016 räknades 4,29 anbudsgivare in i snitt per upphandling, mot bara 4,04 under 2017. Upphandlingar med endast en anbudsgivare ökar. I nära var femte saknas konkurrens helt.

På riksnivå har andelen överprövade upphandlingar sjunkit rejält mellan de båda åren, från 6,3 procent till 5,0 procent. Detta förklaras av ökad dialogvilja och att antalet anbudsgivare sjunkit.

– Att andelen överprövningar minskar tyder på ett allt bättre upphandlingsklimat i Sverige.

Baserat på antal upphandlingar per 100 000 invånare, genomsnittligt antal anbud samt överprövningsandel pekar Visma ut Blekinge, Uppsala och Örebro som landets bästa län när det kommer till upphandlingar. Blekinge var trea i fjol medan Örebro län rusat från plats 19.

– Syftet med offentlig upphandling är att använda skattepengar effektivt och motverka korruption samtidigt som alla företag i Sverige får samma villkor att tävla om samhällets inköp. Därför är det viktigt med ett sunt upphandlingsklimat i hela landet, summerar Marie Ceder.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *