Anssi Pihkala
Anssi Pihkala bjuder på statistik. Foto: Aki Rask.

Total öppenhet om statens inköp

I Finland är det lätt att få inblick i vad staten upphandlar och till vilka ändamål offentliga medel används. Webbtjänsten Tutki hankintoja hjälper såväl medborgare och företagare att få insyn.

Finland ligger både ett och två steg före Sverige när det kommer till upphandlingsstatistik och öppenhet kring dessa uppgifter. Webbtjänsten Tutki hankintoja (Granska upphandlingar) gör det möjligt för såväl medborgare och företagare att enkelt granska och analysera statens upphandlingar.

På webben publiceras sedan början av år 2016 information om upphandlingar som staten gjort. Uppgifterna, som uppdateras varje vecka, hämtas från statens bokföringssystem Rondo.

Målet är att öka transparensen inom förvaltningen och att utveckla statens anbudsfunktioner. Samtidigt tillhandahålls värdefull marknadsinformation.

– Finland är en föregångare när det gäller transparens inom förvaltningen och öppenhet inom förvaltningskulturen och Tutkihankintoja.fi har väckt mycket intresse internationellt, säger Anssi Pihkala, vd för Hansel som på Finansministeriets uppdrag skapat tjänsten.

Den finska öppenheten har såklart en gräns. Av säkerhetsskäl redovisas inte riktigt alla upphandlingar. Undantagna är affärer som gjorts av myndigheter inom försvars- och säkerhetssektorn, till exempel försvarsministeriets förvaltningsområde. Polisstyrelsen och Gränsbevakningsväsendet är inte heller med i tjänsten.

I och med att upphandlingsinformationen är öppen data ges möjlighet att fritt och för olika ändamål utveckla nya tjänster och applikationer som grundar sig på dessa data.

– Vi hoppas att det här ska väcka sådana utvecklingsidéer för anbudsfunktionerna som vi själva inte har kommit att tänka på, säger Anssi Pihkala.

Förutom på finska och svenska finns webbtjänsten även på engelska.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *