Nätverk
Ville inte ha nätverk från Tele2. Foto: iStock Photo.

Svårbevisad brist i yrkesutövningen

Norrköpings kommun anlitade i många år Tele2 utan upphandling. Till, enligt kommunen, så höga priser att man försökte få bolaget uteslutet på grund av allvarliga fel i yrkesutövningen när upphandling väl skedde.

I fjol avslöjades att Norrköpings kommun, i minst tio års tid och utan upphandling, anlitat Tele2 för nätverksjobb. Tele2 har (genom TDC och Dotcom) levererat varor och tjänster för så mycket som 200 miljoner kronor och i många fall har beställningar skett på leverantörens initiativ.

När kommunen i höstas gjorde en regelrätt upphandling av drift och utveckling av det interna datakommunikationsnätet ville Tele2 vara med. Fast företagets anbud i den affär som bedömdes vara värd runt 30 miljoner kronor per år uteslöts på grund av allvarliga fel i yrkesutövningen som medför att bolagets redbarhet kan ifrågasättas.

Kommunen ansåg att Tele2 tidigare hade debiterat orimligt höga serviceavgifter. En annan anklagelse var att man tagit betalt för utrustning som inte fanns eller inte behövdes.

Tele2 nekade till att ha införskaffat och installerat utrustning i nätet som kommunen inte behövt. Det betonas att det under hela avtalets gång har hållits regelbundna möten med kunden där förslag till olika lösningar och investeringar diskuterats.

Dessutom hävdade kommunen att Tele2 inte uppfyller kravspecifikationen. Bolaget offererade en produkt benämnd C3560CX-12PD som på grund av en felskrivning i anbudet benämndes C3560CX-12PC.

Förvaltningsrätten anser inte att Norrköpings kommun lyckats belägga anklagelserna om överdebitering men fäller anbudet i den del där PD blev PC. Även konkurrenterna Atea och Cygate borde ha fått sina anbud underkända enligt domen.

Det är bud på att göra om upphandlingen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *