Per Bäckström
Per Bäckström polisanmäler uteblivna upphandlingar. Foto: Fotofabriken.

Tio års leveranser utan upphandling

IT-enheten anses ha slirat så grovt på LOU att Norrköpings kommun lämnat in en polisanmälan för att få reda på om något brottsligt begåtts. Kommunledningen lovar dessutom att gräva vidare med hjälp av externa revisorer.


Även om polisanmälningar i upphandlingssammanhang inte är direkt vanligt händer det då och då. Nu har Norrköpings kommun polisanmält och lämnat information till åklagare sedan allvarliga brister i avtal och upphandlingar har identifierats hos IT-enheten.

– Vi ser allvarligt på det inträffade och har därför valt att agera, förklarar Per Bäckström, administrativ chef vid kommunen.

Efter tips från konkurrenter har kommunen funnit leverantörer som fått leverera utan föregående upphandling. I ett pressmeddelande bedöms den förlust som kommunen har åsamkats på grund av detta som ”sannolikt betydande”.

– Förutom polisanmälan kommer vi också att tillsätta en extern grundlig revisionsutredning av verksamheten för att granska hur man hanterar upphandlingar och avtal.

Ett av de allvarligare fel som redan nu redovisas är det avtal som rör en administrationstjänst för det interna IT-nätet som träffades för 15 år sedan. Trots att avtalet löpte ut år 2006, eftermaximal förlängning, har leverantören fått förtroende under ytterligare tio år och det utan att upphandling skett.

– Det är viktigt att medborgarna kan lita på att deras skattepengar används på rätt sätt och företag ska kunna lita på att kommunen följer lagen om offentlig upphandling, säger Per Bäckström.

Ansvarig chef är tagen ur tjänst och tills vidare axlar Per Bäckström chefskapet för IT-enheten. Den aktuelle chefen vill enligt Norrköpings Tidningar avvakta utredningen innan kommentar ges.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *