Att kriminella aktörer gör illegala affärer via företag är inte ovanligt. Fusk med exempelvis skatter och avgifter gör det möjligt att lägga låga priser och kamma hem även offentliga uppdrag.
För att inte riskera att sätta marknaden ur spel är det därför angeläget att kontrollera och följa upp leverantörers seriositet. En nyutgiven femtiosidig vägledning hjälper till att undvika oseriösa företag. Riskfaktorer – en vägledning för schysst konkurrens beskriver framför allt vilka uppgifter som inköpare kan få av myndigheter i syfte att göra bättre kontroller.
Bakom vägledningen står Stora branschgruppen. Detta är en sammanslutning av ett tjugotal myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer som arbetar gemensamt för schyssta villkor för både företagare och anställda.
Charlotta Frenander, jurist på Upphandlingsmyndighetens hållbarhetsenhet, har skrivit ett avsnitt om arbetsrättsliga villkor. Hon berättar att vägledningen främst tagits fram för privata företag som en hjälp att kontrollera leverantörer och underleverantörer.
– Upphandlande myndigheter och enheter kan också använda vägledningen för att få information i sitt arbete med att kontrollera leverantörer i samband med upphandling och under avtalstiden.
Utöver att visa på vilka uppgifter och vilken hjälp som finns att få från olika myndigheter finns information om vad som kännetecknar oseriösa företag. Olika ”indikatorer” hjälper dig att känna igen riskföretag och riskaffärer.
– Om vi gemensamt försöker säkerställa att både privata och offentliga inköpare gör affärer med seriösa företag som följer lagar och förordningar, så tar vi tillsammans ett stort kliv mot en sund och schysst konkurrens, summerar Charlotta Frenander.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer