Thomas Erséus
Thomas Erséus bjuder in till anbudsdag. Foto: Per Myrehed.

Nyttig dag för både köpare och säljare

Almegas upphandlingsdag bjuder på allt från nybakad civilminister till anbudsskola. Dessutom avslöjas vem som kammar hem årets Anbudspris.

Civilminister Lena Micko gör ett av sina första större ”upphandlingsframträdanden” på Münchenbryggeriet i Stockholm den 3 december. Som inledningstalare vid Almegas upphandlingsdag kommer hon att ge regeringens syn på utvecklingen av den offentliga upphandlingen.

Almegas upphandlingsdag är en mötesplats som är öppen för leverantörer samt upphandlande myndigheter och enheter. Arrangemanget sker för femte året i rad, denna gång tillsammans med Upphandlingsmyndigheten.

Thomas Erséus är vd för Almega. Han noterar att antalet anbud i upphandlingar sjunker trots att den offentliga marknaden har stor betydelse för både offentlig sektor och näringsliv:

– Med upphandlingsdagen vill vi, genom dialog, utbildning och kunskapsbyggande, bidra till genomtänkta upphandlingar, fler anbud och goda offentliga affärer.

Enligt Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten, har den köpande och säljande sidan har ett gemensamt ansvar för skattepengarna. Samtidigt ska den offentliga affären vara attraktiv för båda sidor.

– Därför är det naturligt för oss att samarrangera den här konferensen med Almega.

Upphandlingsmyndigheten arrangerar under dagen en anbudsskola.  Innovationsfrämjande upphandling, säkerhet, och dynamiska inköpssystem står också på programmet. Liksom utdelningen av årets Anbudspris.

Var kommer det prestigefyllda Anbudspriset att hamna? Hos Petter Cederbrink vid Jönköpings kommun, Helena Ekwall på Region Skåne eller Täby kommuns Catharina Monstein? Innan lunchuppehållet på konferensdagen får vi svaret.

– Otroligt roligt med så många bra kandidater. Vi såg en hög kvalité bland årets nominerade och vi ser mycket fram emot att presentera vinnaren, säger Carina Vibenius, styrelseledamot i föreningen bakom Anbudspriset.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *