Lena Micko
Förenklingsutredningen hamnar på Lena Mickos bord. Foto: Hans Alm.

Hon ska axla upphandlingsansvaret

Vår nya civilminister Lena Micko har kanske inte samma sakkunskap kring upphandling som sin företrädare. Däremot har hon kommunperspektiv och lång erfarenhet av politiskt arbete.

Efter fem år som civilminister, med ansvar för bland annat offentlig upphandling, tar Ardalan Shekarabi över som socialförsäkringsminister efter Annika Strandhäll. Civilministerposten blir samtidigt Lena Mickos.

– Jag är mycket glad över att kunna välkomna två så erfarna och kompetenta statsråd, säger statsminister Stefan Löfven.

Socialdemokraten Lena Micko har i många år varit kommunalråd i Linköping. Mellan åren 2015 och 2019 var hon ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Innan Lena Micko utsågs till civilminister var hon andre vice ordförande i SKL, en post som hon nu lämnar. Anders Knape, SKL:s ordförande, gratulerar till det nya uppdraget:

– Lena Micko har lång erfarenhet av politiskt arbete i kommunsektorn och har gjort ett bra jobb som företrädare för kommuners och regioners viktiga perspektiv.

Bakgrunden i kommunernas och regionernas intresseorganisation gör att hon kan kommunlivet. Det är en god grund nu när många kommuner utanför storstadsområdena vittnar om ökade svårigheter med att upprätthålla service och välfärd.

Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein var det bara en tidsfråga innan Lena Micko skulle bli statstråd:

– Hon är väldigt erfaren. Hon har suttit i det verkställande utskottet, Socialdemokraternas högsta ledning, i många år.

Lena Micko är inget namn som direkt förknippas med upphandlingsfrågor. Hon har dock, som SKL-representant, sagt sig vara hyfsat nöjd med förenklingsutredningens förslag:

– Vi har under lång tid påpekat att det behövs ett enklare regelverk för upphandling.

Trots att första februari var sista dag för remissvar på förenklingsutredningen har regeringen ännu inte presenterat något lagförslag. Nu hamnar bland annat detta slutförande på den nya civilministerns bord.

Lena Micko tar från SKL med sig Malin Quick Oljelund som av regeringen utsetts till statssekreterare hos civilministern.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *