Rickard Andersson och Klara Hanell Strand
Fjolårsvinnarna Rickard Andersson och Klara Diskay. Foto: Anbudspriset.

Förhandling och dialog gav resultat

ANBUDSPRISET Den prisade upphandlingen av bostadshus ger ringar på vattnet. Flera hus är nu färdigbyggda samtidigt som med SKL Kommentus, med de erfarenheter som dragits, annonserat en liknande upphandling av förskolebyggnader.

Klara Diskay och Rickard Andersson vann fjolårets Anbudspris för den ramavtalsupphandling av flerbostadshus som genomfördes av SKL Kommentus Inköpscentral och Affärsconcept i samverkan med Sveriges kommuner och landsting (SKL).

De båda upphandlingskonsulterna, som arbetar på Affärsconcept, prisas för sin starka vilja att lyssna på leverantörerna för att åstadkomma ett bra avtal. Klara Diskay säger att det är otroligt roligt att upphandlingen Nya Hus uppmärksammades:

– Jag och Rickard försöker alltid att lyfta leverantörsdialogen som en viktig del i arbetet med strategiska och professionella offentliga inköp. Det är därför extra roligt att juryn lyfte detta som en av motiveringarna till varför vi vann.

Rickard Andersson tycker det är härligt att man nu kan börja se resultatet av upphandlingen på riktigt. Flera bostadshus har färdigställts runt om i landet – och är nu är mångas hem.

– De positiva erfarenheterna från den prisade upphandlingen av bostadshus är en av anledningarna till att SKL Kommentus Inköpscentral tillsammans med SKL dragit igång en liknande upphandling av förskolebyggnader, säger han.

Det upphandlingsförfarande som användes var konkurrenspräglad dialog. Det är förhållandevis ovanligt, men kommer stort enligt Klara Diskay:

– Vi ser ett allt större intresse hos våra kunder att använda sig av förhandlat förfarande och konkurrenspräglad dialog och tror verkligen att de möjligheter som ges i och med nya LOU kommer att leda till bättre affärer, både för myndigheter och leverantörer.

Att tillsammans med leverantörerna hitta sätt att bidra till att lösa samhällsutmaningar som den enorma bostadsbristen uppfattar Rickard Andersson som ett framgångsrecept som kan användas för fler av de utmaningar som vi nu ser att det offentliga Sverige:

– Varför inte exempelvis inom digitalisering?

Anbudspriset 2019, det femte i ordningen, kommer att delas ut till hösten. Har du tips på upphandlare eller avtalsförvaltare som likt Klara Diskay och Rickard Andersson gjort något utöver det vanliga? Hör av dig med din nominering senast den 30 april.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *