Fuskare pungar ut med 32 miljoner

Lars Rehnberg

Lars Rehnberg. Foto: Pelle Jernryd.

I somras kompenserades Malmö stad av Academedia för koncernens fusk med upphandlad sfi-utbildning. Nu förlikas kommunen även med Astar och kan rädda hem sammanlagt 32 miljoner skattekronor.


Malmö stad ställde vid upphandlingen år 2013 tuffa krav på sina leverantörer av sfi-kurser, svenska för invandrare. Tidigare i år avslöjades att Astar och Hermods (Academedia) lovat runt, men hållit tunt, för att få avtal.

Företagen har medvetet och under längre tid redovisat felaktiga uppgifter till kommunen. Lärartätheten överdrevs och det fakturerades för fler lärare än som var anställda. Dessutom uppgavs utbildningsnivåer som inte stämde överens med verkligheten.

I somras hävds avtalet med Astar och de cirka 700 eleverna, plus ett trettiotal medarbetare, togs över till kommunens egenregi av sfi. Malmö stad har också krävt ekonomisk kompensation från Astar till följd av deras agerande.

Parterna har nu kommit överens om att Astar ska betala tillbaka 18 miljoner kronor till Malmö stad. I samband med kommunens bedrägerianmälan, en förundersökning som lades ner redan innan denna förlikning, bedömdes företaget dock vara skyldigt minst 34 miljoner kronor.

Lars Rehnberg, direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, är ändå nöjd:

– Jag är nöjd med att vi drivit fram förlikningar där företag som medvetet ägnat sig åt oegentligheter nu har fått göra rätt för sig.

En liknande överenskommelse har redan slutits med Academedia. Bolaget kompenserade kommunen med 14 miljoner kronor för bristerna – och fick fortsätta att undervisa avtalsperioden ut.

– Vi har agerat kraftfullt och samstämmigt mot de aktuella bolagen och nu tagit tillbaka 32 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar, avslutar Lars Rehnberg.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *