Sluter fred med fuskande leverantör

Lars Rehnberg

Lars Rehnberg. Foto: Pelle Jernryd.

Malmö stad har efter fusket med upphandlad sfi-utbildning kommit överens med Academedia. Kommunen kompenseras med 14 miljoner kronor för bristerna.


I våras avslöjades att Hermods medvetet och under längre tid lämnat felaktiga uppgifter om sfi-lärarna till Malmö stad. Företaget redovisade och fakturerade för fler lärare än antalet anställda och uppgav dessutom felaktig information om medarbetarnas utbildningsnivå.

Kommunen polisanmälde Hermods, som ägs av Academedia, och krävde pengar tillbaka för upphandlingens krav inte uppfyllts. Som Inköpsrådet redan kunnat berätta har dock polisen lagt ner förundersökningen om bedrägeribrott.

Nu meddelar Malmö stad att man förlikats med Academedia. Företaget kan därmed fortsätta att bedriva sfi-utbildning till dess att avtalet löper ut den sista juli.

Förvaltningsdirektör Lars Rehnberg beskriver en konstruktiv dialog:

– Hermods har genomfört de förbättringar vi begärt i lärartäthet.

Academedia har avskedat tre ansvariga chefer vid Hermods i Malmö och ökat sin lärartäthet, enligt kravet i avtalet med Malmö stad. Enligt förlikningsavtalet ska kommunen dessutom kompenseras med 14 miljoner kronor för de brister som funnits under avtalsperioden.

– Vi kan konstatera att med vidtagna åtgärder och den överenskomna kompensationen har Hermods visat att man vill göra rätt för sig, säger Lars Rehnberg.

Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, säger att det jobbats hårt på en lösning allt sedan det upptäcktes att Hermods rapporterat in felaktiga uppgifter:

– För oss har det varit viktigt göra detta i nära dialog med Malmö stad och det känns bra att vi nu kommit överens om hur vi går vidare.

Malmö stad kommer att ta över Hermods personal som jobbat med sfi-utbildningen under det aktuella avtalet.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *