Lager
Lager i limbo. Foto: Mostphotos.

Blekinges lagerföljetong rullar vidare

Region Blekinges sökande efter en ny materialdepå har återigen gått i stå. Sedan det visat sig att anbuden inte fyller måttet avbryts upphandlingen.

Turerna kring Region Blekinges kommande materiallager har varit många och långa. Till ingredienserna i denna upphandlingsföljetong hör ett hyresundantag som inte kunde tillämpas, miljonskadestånd och omtag med ny upphandling.

Nu kommer beslutet om att den upphandling som inleddes i januari avbryts. Detta sedan det visat sig att inget av de två anbud som kommit in uppfyller de obligatoriska kraven.

– Det är naturligtvis jätteolyckligt, säger Joakim Kristensson, strategisk inköpschef vid Region Blekinge, till tidningen Sydöstran.

Bakgrunden är att regionen behöver mer ändamålsenliga lokaler än idag för att lagra varor som behövs inom hälso- och sjukvården. För att spara plats på sjukhusområdet i Karlskrona, och dessutom underlätta transporterna, har man kikat på lokaler nära E22.

Ett av de första objekten som undersöktes var Nättraby bruk som ägs av Invexito. Valet föll dock på nybyggda lokaler som uppfördes i närheten. Fast det avtal som år 2016 slöts med fastighetsägaren Acrinova kring detta bygge ogiltigförklarades. Anledningen var att landstinget påverkade utformningen av lokalen.

Invexito stämde med framgång Region Blekinge för utebliven hyra och anpassning av företagets lokaler. Företaget tilldömdes cirka tre miljoner kronor i skadestånd. Även Acrinova söker skadestånd, men utgången av den processen är inte klar.

Avbrytandet innebär att Region Blekinge återigen måste börja om från början. Ärendet vandrar nu tillbaka till regionens politiker, till en början för behandling i serviceutskottet i augusti.

I den avbrutna upphandlingen stod Acrinova och Invexito mot varandra ännu en gång. Båda föll på krav såsom teknisk förmåga och kapacitet.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *