Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

AD-dom om byte av entreprenör

RättsfallsanalysBolaget A bedrev på entreprenad delar av en regions busslinjetrafik. Efter en upphandling stod det klart att anbudsgivare B skulle ta över trafiken. Kommunal ansåg att anställningsskyddet gällde vid entreprenörsbytet och att uppsägningar som skett skulle ogiltigförklaras. Förbundet väckte talan mot B i Arbetsdomstolen. Domen analyseras av Johan Rappman och Linus Nilsson, Norma Advokater.

| 2024-09-26
Johan Rappman och Linus Nilsson, Norma Advokater.

Både A och B hade kollektivavtal med Kommunalarbetareförbundet. Kommunal väckte talan mot B i Arbetsdomstolen, AD, och gjorde gällande att entreprenörsbytet utgjorde en övergång av verksamhet enligt 6 b § lagen (1982:80) om anställningsskydd, LAS. Kommunal yrkade på ogiltigförklaring av uppsägningar och skadestånd för medlemmar som tidigare arbetade hos A i del av regionens busstrafik.

B bestred Kommunals talan och hävdade att dess kontrakt för trafiken inte utgjorde en verksamhetsövergång och att de inte var skyldiga att erbjuda arbetstagarna anställning på oförändrade villkor.

Kommunal hade först stämt A, men Arbetsdomstolen hade avslagit Kommunals talan då det vid uppsägningstillfällena inte ansågs ha stått klart att en verksamhetsövergång skulle äga rum vid entreprenörsbytet och att uppsägningarna därför inte stått i strid mot uppsägningsförbudet (AD 2023 nr 29).

Gällande rätt
Vid övergång av verksamhet (hel eller partiell) från en arbetsgivare till en annan övergår också rättigheter och skyldigheter enligt de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången på den nya arbetsgivaren, 6 b § LAS. Bestämmelsen ska tolkas i enlighet med EU:s överlåtelsedirektiv (2001/23/EG) och EU-domstolens praxis.

Enligt direktivet och praxis kräver en övergång av verksamhet att en ekonomisk enhet övergår till en ny arbetsgivare och behåller sin identitet. Enligt EU-domstolens mål C-24/85 ska det göras en helhetsbedömning utifrån sju kriterier, de så kallade Spijkerskriterierna, för att bedöma om den nya utföraren har behållit den gamlas ”identitet”.

I kriterierna ska följande aspekter beaktas: (1) Arten av företaget/ verksamhet, (2) frågan om materiella tillgångar, såsom byggnader och lösöre, har överlåtits, (3) värdet av överlåtna immateriella tillgångar, (4) om majoriteten av de anställda har tagits över av den nya arbetsgivaren, (5) om kunderna har tagits över, (6) graden av likhet mellan verksamheten före och efter överlåtelsen, och (7) i förekommande fall den tidsperiod under vilken verksamheten har legat nere.

När det är fråga om verksamhet som främst baseras på arbetskraft behöver inte betydande tillgångar övertas. Ett kollektiv av arbetstagare kan utgöra en varaktig organiserad ekonomisk enhet, om det är tillräckligt självständigt. Det krävs dock normalt att förvärvaren tar över en huvuddel av dem (C-108/10).

I mål C-172/99 fann EU-domstolen att busstrafik inte främst är en arbetskraftsbaserad verksamhet, eftersom den kräver omfattande material och anläggningar. I målet hade inga bussar övertagits, varför domstolen ansåg att det inte handlade om en övergång av verksamhet, trots att cirka tre fjärdedelar av chaufförerna hade följt med till den nya arbetsgivaren.

Om de materiella tillgångarna inte övertas på grund av rättsliga, miljömässiga eller tekniska krav från den upphandlande myndigheten, kan den ekonomiska enheten ändå anses ha bevarat sin identitet. Bedömningen fokuserar då på andra omständigheter, främst om majoriteten av de anställda övertagits (jfr C-298/18).

Arbetsdomstolen
Arbetsdomstolen påtalar att för att det ska vara fråga om överlåtelse i direktivets mening krävs att A:s verksamhet i regionen har utgjort en ekonomisk enhet, som hos B behållit sin identitet.

Bussarna, som är verksamhetens centrala materiella tillgångar, är avgörande. För att en övergång ska anses ha skett krävs som utgångspunkt att de mest nödvändiga materiella tillgångarna i betydande utsträckning har överförts från A till B.

Arbetsdomstolen konstaterade att B endast övertog 31 av 196 bussar och prövade därefter om detta berodde på rättsliga, miljömässiga eller tekniska krav från den upphandlande organisationen, men fann inte tillräckligt stöd för detta i utredningen.

Eftersom en betydande del av bussarna inte övertogs ansåg domstolen att övriga omständigheter inte behövde bedömas. Övergången av busstrafikuppdraget ansågs därför inte falla under 6 b § LAS och Kommunals talan avslogs.

Tre av domstolens sju ledamöter var skiljaktiga. Med hänvisning till den helhetsbedömning som ska göras enligt Spijkers-kriterierna ansåg minoriteten att en verksamhetsövergång inte kunde uteslutas av det faktum att B endast övertog en mindre andel av bussarna.

De tre ansåg vid en helhetsbedömning att skälet till att 63-65 bussar inte övertogs var upphandlingens tekniska och miljömässiga krav och att övergången av trafikuppdraget från A till B utgjorde en verksamhetsövergång.

Kommentar
AD:s dom, som gavs med stöd av knappast möjliga majoritet, visar på den komplexa bedömning som kan behöva göras av främst vinnande anbudsgivare inför avtalsstart. Inom branscher med mer begränsad omfattning av materiella tillgångar torde nyanställning av många av förre leverantörens personal kunna innebära en verksamhetsövergång så att all personal måste övertas, eller på annat sätt hanteras enligt arbetsrättsligt regelverk.

Detta väcker frågan om det ur ett upphandlingsrättsligt perspektiv är tillåtet med kravställning att en ny leverantör ska ta över personalen. Oss veterligen har frågan inte ställts på sin spets genom prövning i domstol.

I avvaktan på praxis är svaret därför att det beror på; i det enskilda fallet måste en bedömning göras om ett sådant kav är förenligt med de upphandlingsrättsliga principerna. Enligt vår uppfattning kan det finnas skäl att ifrågasätta ett sådant krav utifrån principerna om likabehandling och proportionalitet.

Argumenten för att vilja ställa kravet kan vara flera, bland annat kontinuitet och tryggad anställning för den befintliga leverantörens arbetstagare.

Å andra sidan kan sådan kravställning begränsa leverantörens frihet att tillhandahålla tjänster och, i viss mån, snedvrida konkurrens eftersom anbudsgivaren inte ges frihet att nyttja den egna organisationens kompetens.

Det sistnämnda argumentet har i ett äldre rättsfall ansetts innebära att krav om övertagande av personal stred mot principen om affärsmässighet (Kammarrätten i Göteborg, mål 3696–1998).

En bedömning av både laglighet och lämplighet måste således göras i varje enskilt fall.

Ett alternativ till krav på övertagande av personal är att låta verksamhetsövergång utgöra ett tilldelningskriterium. Det leder dock för långt att inom ramen för denna rättsfallsanalys diskutera den frågan.

Mål
AD 2024 nr 40 från 2024-06-05.

Juristpanelen

Läs mer: DirektivLagstiftningRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist

Nytt från Upphandling24

  • Hållbara upphandlingar för långsiktigt värde
  • “Ställ krav på systemleverantören”
  • Söker ny prövning av fallet Ferlin
  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”

Kommentarer från läsarna

Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…

Senaste inläggen

  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025