Utemiljöskötsel finns sedan en tid tillbaka på Upphandlingsmyndigheten lista över yrkeskategorier där det finns risk för oskäliga arbetsvillkor. Enligt Lennart Wahlstedt, Sveriges Allmännyttas representant i Trädgårdsnäringens centrala yrkeskommitté, ligger en del av lösningen i upphandlarnas händer:
– Med beställare som ställer tydligare kompetenskrav vid upphandling kan vi motverka oseriösa aktörer och oskäliga arbetsvillkor.
Lennart Wahlstedt är till vardags utemiljöstrateg hos det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon. Han poängterar:
– Självklart ska de som arbetar i utemiljöbranschen ingå i tryggheten som olika avtalsparter förhandlat fram inom utemiljöområdet.
Ett sätt att höja statusen och göra det lättare för beställare att ställa relevanta krav vid upphandlingar är att identifiera och bekräfta yrkeskunskaper.
– Genom att företagen och förvaltningarna arbetar metodiskt med verktyg för att identifiera yrkeskunskaper och bekräfta dem i till exempel ett yrkesbevis, gör vi det svårare för de aktörer som inte vill jobba inom samma seriösa och schyssta ramar som de flesta företag och förvaltningar gör.
Företag och förvaltningar som arbetar med att sköta och förvalta utemiljöer lider brist på utbildad arbetskraft. Samtidigt står många människor utanför arbetsmarknaden, inte minst nyanlända, som kan göra ett bra jobb om de bara får chansen.
– Vi arbetar nu intensivt med att implementera en ny valideringsmodell för att kunna fånga in de många personer som kommer in i yrket utan formell yrkesutbildning, säger Lennart Wahlstedt.
Yrkeskommittén är sammansatt av avtalsparter och intresseorganisationer inom området. Utöver Sveriges Allmännytta står exempelvis Gröna arbetsgivare och Kommunalarbetareförbundet bakom kompetenskraven.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer