Taxi
Taxi är en riskbransch. Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos.

Flaggar för risker i nya yrken

Inom upphandlingsområden som taxi, måleri och lokalvård finns risk för oskäliga arbetsrättsliga villkor. Nu för Upphandlingsmyndigheten även upp parkskötare och skogsvårdare på listan över yrken att se upp med.

Upphandlingsmyndigheten genomför i dialog med arbetsmarknadens parter riskbedömningar för olika yrkeskategorier. Bedömningarna syftar till att hjälpa upphandlande myndigheter att uppfylla skyldigheten att bedöma inom vilka områden som det finns risk för oschyssta villkor.

Sedan tidigare har myndigheten konstaterat att exempelvis taxiförare, målare, lokalvårdare och snöskottare på tak hör till yrken där det bedöms finnas risk för oskäliga arbetsvillkor. Till denna lista fogas nu även parkskötare och skogsvårdare.

Myndigheten har också kikat på exempelvis glasmästeriarbetare, byggplåtslagare, ventilationsarbetare och sopbilsförare. Riskbedömningarna för dessa yrkesgrupper visar på ingen eller låg risk för oskäliga villkor.

Det betonas att riskbedömningarna är en vägledning snarare än en slutgiltig bedömning i en enskild upphandling. Bedömningarna är generella för hela landet, vilket innebär att regionala och lokala skillnader kan förekomma.

Upphandlingsmyndigheten lägger ett antal riskindikatorer i vågskålen vid riskbedömningen. Hit hör till exempel låg utbildningsnivå, utländsk arbetskraft, kollektivavtalstäckning, hög konkurrens samt lång och komplex leverantörskedja.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *