Statliga välfärdsutredningens förslag, av vilka ett sjuprocentigt vinsttak är det mest omdiskuterade, fick inte oväntat tumme ner från arbetsgivar- och branschorganisationer. Flera tunga remissinstanser var också kritiska.
Mot bakgrund av dagens parlamentariska situation var det nog få som trodde att utredaren Ilmar Reepalus idéer om vinsttak skulle bli ett skarpt förslag. Så blir det nu – sedan regeringen och Vänsterpartiet kommit överens.
– Det här är en seger för alla människor som behöver den svenska välfärden, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet.
Ett färdigt lagförslag kommer att läggas fram för riksdagen i mars nästa år. I det ingår vinsttak på sju procent plus statslåneränta för privata företag som utför tjänster inom skola och omsorg.
– De som är där för att tjäna stora pengar, det är de som regelverket ska omfatta, säger Ulla Andersson.
Upphandlad vård kommer att, i alla fall tills vidare, undantas från vinsttaket. En utredning tillsätts för att för att titta närmare på hur denna sektor kan ska regleras. Utredningen ska tillsättas skyndsamt och vara klar före sommaren nästa år, vilket bidrar till att göra vinsttaket till en valfråga.
Även om detaljerna inte är klara kommer den idéburna sektorn att slippa vinsttak.
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega, ser överenskommelsen som ett tungt slag mot en välfärd som redan brottas med stora utmaningar:
– Det här blir en enorm påfrestning på kommuner och landsting då väl fungerande skolor, förskolor och äldreboenden tvingas lägga ner.
Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, anser att regeringen ägnar sig åt ett cyniskt spel med centrala delar av vår välfärd.
– Vinsttaket skull ta död på företag som levererar minst lika bra, ofta bättre kvalitet än offentliga utförare. I många fall gäller det omsorg eller personlig assistans som människor valt själva.
Han ser ingen tröst i att sjukvården undantas för att bli föremål för en ny utredning. Den våta filten blir kvar, menar han:
– Företag kommer inte att våga starta eller växa, detta i ett läge när vi behöver alla vårdkrafter för att klara både akuta kriser och de växande behoven.
Politisk kritik levereras från exempelvis Centerpartiet:
– Det är ett svek mot hundratusentals elever och brukare. Vi kommer självklart rösta nej till ett sådant förslag, säger partiledaren Annie Lööf.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer