-Nu kan vi fokusera på att locka medarbetare genom att bli en modern arbetsgivare – i stället för att tvinga medarbetarna att stanna kvar hos oss, kommenterar Jonas Andersson, liberal ordförande i VGR:s hälso- och sjukvårdsstyrelse efter ett inriktningsbeslut tidigare i veckan om att slopa gällande karenskrav.
VGR har använt sig av ett krav på sex månaders karens som hinder för legitimerad vårdpersonal inom den egna organisationen att gå över till en upphandlad vårdleverantör.
VGR-styret ”Grönblå samverkan” – allianspartierna plus MP – har tidigare försvarat kravet som viktigt för att motverka personalbrist i offentligt driven verksamhet.
Nu är tonen en helt annan med tal om att det fungerat som ett västsvenskt näringsförbud.
-Karenskravet har solkat ner regionens varumärke och försvårat rekryteringen av kompetenta medarbetare. Kravet har varit ett intrång i arbetstagarnas möjligheter att med sin kompetens fritt söka arbetsgivare. Jag är glad över att vi nu kan slopa karenskravet, säger Jonas Andersson.
VGR:s hälso- och sjukvårdsstyrelse hade egentligen att pröva ett förslag från Vänsterpartiet att förlänga karenskravet till tio månader.
Att den politiska ledningen nu valt motsatt väg har lett till hård oppositionskritik.
Socialdemokraterna vill fortsätta med karenskrav i vårdupphandlingar.
-Det är ett rimligt krav att ha. Det handlar inte om att vara elak mot personalen – det handlar om att säkra vården för patienterna. En privat aktör, ofta med riskkapitalister i ryggen, kan på kort tid dränera till exempel ett sjukhus på spetskompetens genom att erbjuda väsentligt högre lön och särskilda övergångsförmåner, säger Håkan Linnarsson, oppositionsregionråd för Socialdemokraterna.
Vårdföretag och fackliga organisationer har länge varit eniga i kritiken mot karenbestämmelserna.
För Vårdföretagarna som branschorganisation är den nya VGR-linjen en framgång:
-Det är ett klokt beslut av VGR. Vårdens medarbetare bör, precis som alla andra, fritt kunna byta arbetsgivare. På så sätt får vi en bättre kompetensförsörjning i hela sjukvården, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
-Västra Götalandsregionen är, oss veterligen, den enda region som har tillämpat karenskrav i vårdupphandlingar. Nu blir det förhoppningsvis helt slut med det.
Vårdföretagarna hänvisar också till en rättsanlys som genomförts av advokatbyrån Moll Wendén om att ett karenskrav kan vara kontraproduktivt och riskerar att stå i strid med proportionalitets- och konkurrensprinciperna i upphandlingsrätten.
Region Stockholm har i sina ramavtal för bemanningstjänster ett krav om sex månaders karens, som dock inte tillämpas sedan förra våren:
”I syfte att leverantörer som regionen har avtal med ska få bättre förutsättningar och handlingsutrymme att förse regionen med bemanningstjänster som behövs i vården under rådande omständigheter med Covid-19 har Region Stockholm beslutat att göra avsteg gällande karensen. Finns det personal redan anställda hos leverantörerna som inväntar att karensen ska löpa ut, kan även dessa personer erbjudas avropande enheter. Dessa rekommendationer gäller tills vidare.”, skriver Region Stockholms upphandingschef Ragna Forslund i ett mejl.
Region Skåne har inga karenskrav och planerar inte heller något införande, meddelar Maria Antonsson-Anderberg, som är chef för den regionenhet som ansvarar för upphandlade vårdtjänster.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer