I Helsingborgs IF hemmapremiär på Olympia delade domaren ut tre gula kort(varningar) i 77:e minuten, två till det ena laget, ett till det andra. Domaren dömde snällt, det kunde lika gärna ha blivit röda kort, utvisning för båda lagen.
Spelet blåstes igång igen och kommentatorerna konstaterade att det var 13 minuter kvar av matchen, plus tilläggstid eftersom domaren hade tagit så god tid på sig för besluten om varningarna. God tid i det här fallet var väl i runda slängar två minuter.
Jag bytte kanal och följde slutspelshockeyn i stället, här med än snabbare beslut hos både spelare och domare. Tvekar du en tiondels sekund på om du ska passa eller skjuta så är du av med pucken.
Min beslutsprocess är som tuggummi i jämförelse. Jag behöver ofta samla in fakta, samtala med kollegor, grunna en stund, gå ut med hunden, sova och sen komma tillbaka nästa dag, eller nästa igen med ett beslut.
När vi rekryterar brukar vi fråga om hur den sökande fattar beslut. En gång fick vi frågan vad det rätta svaret var. ”Att du har ett svar”, svarade jag.
Om du vet hur du fattar beslut har du en värdefull självinsikt. En självinsikt att använda på möten då du kanske känner dig pressad att komma med ett svar och i stället säga ”Jag behöver tänka över det här”. Eller ännu bättre – fråga före mötet om underlag att läsa på inför beslut som ska fattas. Vet du med dig att du fattar snabba beslut på studs – ta två djupa andetag innan du svarar för att få med analyshjärnan.
En googling ger cirka en miljon träffar på ”att fatta beslut”. Det finns måååååånga tips för hur du ska fatta beslut. Här är några som jag fastande för:
Vad är problemet?
Är det ett enkelt problem eller finns det flera olika delar? Einstein lär ha sagt att om han hade en timme för att lösa ett problem skulle han ägna 55 minuter åt att tänka på problemet och fem minuter till lösningen.
Se helheten
Zooma ut, undvik att bli tunnelseende. Försök att se problemet från olika håll och hur det hänger ihop med andra saker.
Vilka alternativ finns?
Ta fram en lista på möjliga alternativ och sätt plus och minus.
Vad skulle en 14-åring ha gjort?
Det är så lätt att fastna i sina egna tankar, fråga någon utomstående vad hen skulle ha gjort. Du kan få oväntad hjälp.
Lägg det åt sidan
Ta en promenad, se en utställning, gör något annat så hjärnan får en chans att processa all information du har matat in.
Bare gör’t
När du har gjort allt ovan är det dags att fatta ett beslut utifrån det bästa för nu.
På nätet finns också en massa artiklar om olika typer av beslut, men nu beslutar jag att det här får bli slutet på krönikan. Eller nu och nu, att krönikan skulle sluta här bestämde jag för sex timmar sen när jag var ute med hunden.
Ja. Nej. Fotbollsdomare lär jag ju inte bli.
Camilla Alfredsson
Inköpschef, Helsingborgs stad
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer