Inom entreprenadjuridiken skiljer man på samordning av byggarbetsmiljö och samordning av arbeten. I min förra expertkommentar redogjorde jag för den förra och jag tänkt denna gång berätta mer om den senare följt av några konkreta tips.
När man pratar om ”samordningsansvar” eller ”samordning av arbeten” är det normalt det tidsmässiga samordningsansvaret som avses. Med detta menas att rätt entreprenör ska vara på rätt plats vid rätt tidpunkt så att entreprenaden kan genomföras utan att arbetena krockar med varandra eller att entreprenaden står stilla.
Bestämmelserna om ansvaret för arbetssamordning utgår från 3 kap. § 9* i AB 04 och ABT 06:
”Om inte annat föreskrivits i kontraktshandlingarna, svarar beställaren för att hans egna arbeten samordnas med entreprenörens och med sidoentreprenörernas liksom för att deras arbeten samordnas med varandra, så att arbetena kan utföras och färdigställas enligt tidplanen. Arbetena skall i möjlig utsträckning utföras så att de inte hindrar någon annans arbete.”
Som utgångspunkt ansvarar alltså beställaren för samordningen inom arbetsområdet, men bara mellan sina egna arbeten själv, entreprenörens arbeten och eventuella sidoentreprenörers arbeten.
Beställaren kan överlåta ansvaret för samordningen genom att ange detta i kontraktshandlingarna. I AMA AF 12 finns särskilda koder och rubriker för detta under AFC/D.37. Att beställaren överlåter ansvaret på viss entreprenör fråntar inte beställarens ansvar för samordningen gentemot övriga entreprenörer.
Vanliga misstag i entreprenadhandlingar – mina 7 bästa tips
Trots att råden i RA och Motiv till AMA AF 12 är tämligen okomplicerade återfinns allt som oftast tokigheter i förfrågningsunderlagen. Därför tänkte jag i det följande lämna några konkreta tips:
- Behövs normalt ingen ansvarsöverlåtelse vid generalentreprenad
Bestämmelsen i AB/ABT tar främst sikte på delade entreprenader.
Vid generalentreprenader förekommer normalt inga sidoentreprenörer och det är samtidigt ganska ovanligt (särskilt i offentliga upphandlingar) att beställaren tillhandahåller egna arbeten. Något samordningsansvar behöver då inte överlåtas – generalentreprenören ansvar likväl för samordningen av sina (och underentreprenörernas) arbeten.
I Motiv till AFB.1 anges emellertid att även om sidoentreprenörer i mindre omfattning förekommer ska beställaren ange den upphandlingsform som i huvudsak gäller. Oaktat vilken upphandlingsform som anges (under AFB.11) behöver överlåtelse av samordningen föreskrivas om entreprenören ska ansvara för samordningen för sidoentreprenörerna.
- Hela eller delar av samordningen
Som beställare kan du överlåta hela samordningsansvaret eller delar av den. Ibland kan det vara ändamålsenligt att själva sköta samordningen mellan bygg- och anläggningsarbeten och samtidigt låta byggentreprenören samordna installationsarbetena (el, ventilation, målning etcetera.).
- Använd rätt kod
Vanligtvis överlåts hela samordningsansvaret och då ska AFC/D.371 användas (ibland används felaktigt AFC/D.37 men det torde i praktiken inte medföra några oklarheter).
Till skillnad från installationssamordning finns ingen särskild kod för upplysning om samordningsansvarig. Använd lämpligtvis AFC/D.371 även i AF-delen för sidoentreprenörerna för att ange vem som är samordningsansvarig.
Om entreprenören endast ska ansvara för installationssamordningen används AFC/D.372 i AF-delen för dennes entreprenad. För övriga entreprenörer används AFC/D.373 för upplysning om ansvarig.
OBS! Samordning av ursparning och håltagning samt igensättning och används föreskrivs i AFG.612 och AFG.622. Dessa koder bör endast användas vid delad entreprenad. Vid generalentreprenad är det lämpligare att låta generalentreprenören upprätta gränsdragningslista för håltagning med mera.
- Ingen fast bestämmelse
3 kap. § 9 i AB/ABT är ingen fast bestämmelse utan hela villkoret är en täckbestämmelse. Föreskrifter såsom ”Med ändring av 3 kap. 9 § i AB 04 ska entreprenören ansvara för samordning…” är därför bara överflödiga.
- Glöm inte att redovisa sidoentreprenaderna (AFC/D.131)
Som framgår av RA för AFC/D.371 har koden en direkt koppling till AFC/D.131 där sidoentreprenörer och andra arbeten ska redovisas. Det är endast dessa entreprenörers arbeten som omfattas av samordningsansvaret i kontraktshandlingarna varför det är viktigt att fylla i AFC/D.131 noga.
Föreskrifter om att ”Sidoentreprenörer kan förekomma” eller ”Beställaren förbehåller sig rätten att låta sidoentreprenörer utföra arbeten…” riskerar behöver därför hanteras som ÄTA-arbete.
Vidare är det klokt att redovisa sidoentreprenadernas innehåll så att entreprenören kan bilda sig en uppfattning om samordningsansvarets omfattning. Detta görs lättast genom att bifoga ritningar och beskrivningar för sidoentreprenörernas åtaganden.
- Huvudtidplan eller löpande samordning?
Enligt Motiv till AFC/D.371 ska beställaren redovisa om samordningsuppdraget endast avser upprättande av huvudtidplan eller om även löpande uppföljning och revidering ingår. Även om det lär följa av branschpraxis att överlåtelse av samordningsansvar avser hela åtagandet kan det vara klokt att klargöra detta.
- Överlåt endast ansvaret till en entreprenör
Med tanke på den ”copy/paste-sjuka” som råder i entreprenadupphandlingar vill jag som generellt tips poängtera vikten av att kontrollera AF-delen så att föreskrifterna passar projektet.
Detta är extra viktigt vid delad entreprenad där det är vanligt att samtliga entreprenörer får samma AF-del innebärande att samordningsansvaret överlåts till samtliga entreprenörer.
Jakob Waldersten
Läs mer av Jakob Waldersten:
https://inkopsradet.se/?s=Jakob+Waldersten
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer