Sedan 1 augusti gäller en justering av det bedömningsstöd som Arbetsförmedlingen använder för att slussa arbetslösa till olika insatser.
Krom – den LOV-modell som i år byggs ut till att omfatta hela landet – ska nu endast i undantagsfall ansvara för personer som varit arbetssökande i kortare tid än 13 månader.
Krom-leverantörerna ska istället fokusera på långtidsarbetslösa för att möta en förväntad ökning till över 200 000 långtidsarbetslösa mot slutet av 2021.
–Vi förstår att den här ändringen kommer plötsligt. Det hade varit önskvärt med en större tidsmarginal, men vi måste hela tiden anpassa oss till rådande omständigheter. Just nu ser vi att långtidsarbetslösheten ökar och vi behöver agera snabbt, säger Martin Kruse, tillförordnad förvaltningschef på Arbetsförmedlingen med inköpschef som ordinarie uppdrag.
Krom byggs ut i fyra omgångar, där ett mindre antal kommuner inledde försöksverksamheten i mars ifjol.
Ytterligare kommuner anslöt 18 maj i år och 29 september blir det premiär i 101 kommuner.
Det är något färre kommuner än i slutomgången (104 kommuner) där Krom beräknas komma igång i december.
Men den etapp som nu är aktuell omfattar de allra största kommunerna – Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Förfrågningsunderlaget publicerades 2 juli.
Arbetsförmedlingen har under våren haft svårt att hinna med handläggningen av alla ansökningar, men har arbetat för att stärka resurserna för att klara ”storstadsetappen”.
Det kan även dröja för godkända leverantörer som vill ta uppdrag inom ett nytt leveransområde. Leverantören är visserligen godkänd för ett nytt område, men formalia som olika intyg och avtal behöver registreras för att påbörja arbetet i ett nytt område.
-Det skapar frustration hos både handläggare och leverantörer men vi kan inte runda regelverket, förklarade Petter Carolusson, enhetschef på Arbetsförmedlingen, i en text på Arbetsförmedlingens webbplats tidigare i sommar.
Förvirring har funnits kring kommuners möjligheter att få bli leverantör inom Krom där Karlshamns kommun var något av ett pilotfall som fått avslag.
För några månader sedan meddelade regeringen att man inte kommer att agera i den frågan. Regeringen anser visserligen att regelverket tillåter kommuner som Krom-leverantör, men överlåter helt bedömningarna till Arbetsförmedlingen.
-Arbetsförmedlingens motivering var att de referensuppdrag som vi lämnat inte överensstämmer med det de eftersöker hos leverantörer. Vi ställer oss frågande till det utför att vi har tagit emot och arbetstränat många arbetslösa under senare år, säger Valdemar Rusch, ansvarig verksamhetschef på Karlshamns kommun.
För just referensuppdrag har Arbetsförmedlingen publicerat en särskild vägledning som stöd i ansökningsprocessen.
Arbetsförmedlingen har även upprättat en frågor/svar-sida om Krom där man tar upp ett par heta frågor.
Om kritik från vissa leverantörer att ersättningsmodellen är ”baktung” med stort fokus på hög ersättning vid lyckat resultat:
”I vårt uppdrag från regeringen ingår att erbjuda och utveckla en tjänst som är resultatbaserad och som bidrar till att arbetssökande snabbt kommer ut i arbete eller utbildning. Det är en ersättningsmodell med stark incitamentsstruktur, med låg periodisk ersättning och hög resultatersättning. Vi ser nu över hur vi kan möjliggöra en fördjupad dialog med leverantörerna som ska bidra till ett närmare samarbete där vi tillsammans skapar bättre förutsättningar för bättre planering och löpande utveckling av rusta och matcha.”, skriver Arbetsförmedlingen.
Om risken för att små aktörer slås ut:
”Än så länge, i de områden vi prövar rusta och matcha, har vi en stor spridning storleksmässigt på leverantörerna. Än så länge kan vi inte se någon risk att det blir så.”
Vi behöver inte ytterligare låtsasjobb. Slöseri med skattepengar där Krom-leverantörer kommer tjäna grova bortkastade skattepengar.