-Inriktningen var att annonsera Diset för en månad sedan, men sedan tillkom diskussioner med LRF och att vi ville vänta in ett digitalt informationsmöte. Men nu kommer den inom kort att gå ut för en 30-dagarsperiod innan vi kan börja med anbudsinbjudningar, berättar Anita Åberg, upphandlare i Kramfors kommun som tidigare jobbat mycket inom branschföreningen Kost&Näring och dess fokusgrupp för upphandling
Med avtalsstart nyligen för ett nytt grossistavtal kan de tre kommunerna ta nästa steg i en gemensam strategi för livsmedelsinköp.
Grannkommunerna vid Höga kusten, Kramfors och Sollefteå, samverkar sedan många kring livsmedelsupphandlingar och under senare år har även Ånge i den sydvästra delen av länet tillkommit.
Tillsammans har de tre kommunerna omkring 46 000 invånare.
-Vår erfarenhet är att lokala livsmedelsproducenter kan vara svåra att nå av olika anledningar. Om det inte beror på att de känner osäkerhet för att delta i en upphandling så kan det finnas en rad andra orsaker som att man missar någonting och blir utesluten, eller ligger för högt i pris eller att vi ställer för höga kvalificeringskrav. Med Dis ligger det öppet hela tiden för att delta och just den flexibiliteten tror vi ger fördelar för att intressera lokala producenter, säger Anita Åberg.
-En planering för Dis inom livsmedel har funnits i två års tid för att vänta ut ett nytt grossistavtal, som nu finns på plats sedan 1 maj. Det råd jag fick från Upphandlingsmyndigheten var att ha med skrivningar i den upphandlingen om att vi avser att gå ut med ett Dis och vilka varugrupper som det gäller, så att alla grossister vet om förutsättningarna.
Nöt, lamm, fläsk, sylt, potatis och grönsaker/rotsaker är några varugrupper som är aktuella för det kommandet Diset, där varje kommuner har ett eget system men där man utformat samma kvalificeringskrav.
-Vi vill särskilja kraven lite och ställer i Diset bland annat krav på att ta emot studiebesök som en form av mervärde. Även kravbilden i övrigt kan skilja lite som exempelvis att vi inte har samma exakt krav på mått för exempelvis storlek och förpackningar av potatis och morötter, säger Anita Åberg.
Med Dis hoppas Västernorrlandskommunerna på något av ett genombrott för att intresserad lokala företag.
-Vi har verkligen prövat andra upplägg tidigare för att få fler lokala producenter att delta i upphandlingar, men med trögt resultat. Vi har pratat och utbildat och vi har testat att upphandla utan krav på att leverera om man inte haft möjlighet. Varugrupper har vi verkligen försökt utforma så att det ska passa en lokal marknad, men vi har i stort sett bara fått anbud för potatis.
-Den här modellen tror jag och köksgruppen på och responsen från LRF och Länsstyrelsen har varit väldigt bra. Men så länge vi inte får producenter som lämnar in anbud så har vi inte lyckats, säger Anita Åberg.
Länsstyrelsen i Västernorrland har valt att engagera sig i satsningen för att i samverkan med LRF nå ut till länets livsmedelsproducenter.
-Den regionala livsmedelsproduktionen i Västernorrland är viktig och behöver öka. De offentliga köken kan vara en betydelsefull kund för de som vill starta upp, utveckla eller öka sin livsmedelsproduktion, säger Emelie Eriksson, projektledare vid Länsstyrelsen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin.
Hon lyfter fram kvalificeringskravet att leverantörer ska kunna ta emot studiebesök
– Idag kommer vi längre och längre ifrån livsmedelsproduktionen, detta är ett spännande sätt att öppna upp för lokala leverantörer och främja en närmre relation mellan produktion och slutkonsument. Det tycker jag är värdefullt, säger Emelie Eriksson.
För Kramfors kommun blir det premiär för att upphandla med Dis, men ett system för tekniska konsulter planeras att starta i höst.
I det grossistavtal som börjat gälla är Martin&Servera renodlad grossist och i Ånge även leverantör av mejeriprodukter (Kramfors och Sollefteå har Norrmejeriet sedan tidigare). För färskt bröd gäller avtal med Wienerbageriet i Sollefteå för leveranser inom Sollefteå och Kramfors kommuner.
Kan ni följa upp hur det gick? Fick de med de lokala mindre leverantörerna? Vad blev bra och vad är mera att önska?
Mycket intressant artikel. Har aldrig tänkt på hur svårt det blir att jobba med grödor ock grisar när det är disigt ute.