Vellinge kommun har landets näst bästa näringslivsklimat efter Solna. Allmänhetens attityder, konkurrens från kommunen och upphandling hör till de områden där de Vellingeföretagare som har svarat på Svenskt Näringslivs enkät anser att sin kommun har förbättrat sig.
– Näringslivsfrågor står högt på agendan i Vellinge kommun och det är kul att se att långsiktigt och målmedvetet arbete lönar sig, säger Carina Wutzler, kommunstyrelsens moderata ordförande.
Fast sett till riket i allmänhet skvallrar rankingen om ett betydande missnöje med kommunernas upphandlingar. Snittbetyget på upphandling, som är en av många mätpunkter, ligger på 2,71. Visserligen är det en liten förbättring från fjolårets 2,66, men långt från godkäntgränsen 4,0.
Christer Östlund är ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv. Han är ändå positiv eftersom många kommuner jobbar intensivt med frågorna. Samtidigt ser han en del orosmoln när det gäller de större kommunerna:
– Större kommuner får allt svårare att hävda sig på listan. Det är flera som backar och det är bekymmersamt.
Stockholms stad står exempelvis stilla i den sammantagna rankningen på en modest plats 123. Sedan 2014, då Stockholm låg på plats 22 i landet, har staden rasat med hela 101 placeringar.
– Det företagare behöver för att kunna utvecklas är ingen avancerad vetenskap utan de behöver bra kommunikationer och bostäder till de anställda, ett bra bemötande från staden och en förenklad byråkrati, säger Lotta Edholm, liberalt oppositionsborgarråd.
När det kommer till upphandlingar ligger Stockholm precis på riksgenomsnittet 2,71 (att jämföras med exempel Solnas 3,4 och 3,36 för Vellinge). Lotta Edholm vill därför att staden bland annat ska se över sitt upphandlingsförfarande.
– Staden måste också i högre grad ta in expertkompetens för att kunna genomföra bättre upphandlingar. Upphandlingsprocesserna bör också moderniseras.
Osby är en stor förlorare. År 2017 hamnade man på 175:e plats och i år tappade kommunen ytterligare 96 placeringar till plats 271 i riket. I Skåne hamnar Osby på sista plats av de 33 kommunerna. Upphandlingsbetyget är låga 1,64.
Lars Ericsson, ordförande i Osby Näringsliv, tycker att det är en allvarlig utveckling i en kommun som tidigare haft ett gott företagsklimat.
– Från Osby Näringslivs sida har vi under lång tid lyft fram konkreta förslag som behov av andra rutiner vid upphandlingar.
Rankingen baseras inte enbart på de betyg som företagare ger sina hemkommuner. Även hårda siffror som till exempelvis skattesats och antal nystartade företag samt tillgången till infrastruktur i form av kommunikationer och tele- och IT-nät vägs in.
Hur skulle du svara på denna fråga:
Hur tycker du att kommunens upphandling är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag.
Enkätsvaren säger ingenting för hur ska jag som företagare resonera? Är jag nöjd? Vann jag? Vem är kommunen, Vad är upphandling egentligen? Dessutom sänds enkäten till ytterst få, medlemmar och besvaras av ? tillfrågade