Solna har, som vanligt, landets bästa näringslivsklimat. Kommunen toppar Svenskt näringslivs ranking för tionde året i rad. Härryda är en uppstickare på fjärde plats efter Solna, Sollentuna och Nacka, men före femteplacerade Danderyd.
Kommunerna betygsätts av företagare på en lång rad områden såsom attityder, handläggningstider, tillämpning av lagar och regler, service till företagare, kontaktvägar, kommunal konkurrens med mera. Skalan löper från ett (dåligt) och sex (utmärkt).
– Idag firar vi och i morgon fortsätter vi jobba för att bli ännu bättre, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.
I Stockholm är glädjen inte fullt lika stor. Huvudstadskommunen har sedan förra mätningen rasat 27 platser, från att ha varit nummer 96 till 123 på listan. Efter 2014, då Stockholm låg på plats 22 i landet, har staden tappat 101 placeringar.
Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm anser att det saknas en företagarpolitik och att socialdemokraterna i flera år har bortförklarat raset i rankning:
– Staden måste ta fram ett program som konkretiserar stadens ambitioner för starkare intellektuellt kapital, förenklingar för företagande och för stadens egen roll som kund.
Klart är att upphandlingsområdet är en utmaning för de flesta kommuner. Sett till landet som helhet har betyget för upphandling sjunkit genom åren. Årets snitt ligger på 2,66 (i fjol 2,68) och når alltså inte godkäntgränsen.
Landskrona rankas i år nummer 46 av landets 290 kommuner och det är kommunens hittills bästa placering. Att även upphandling betygsätts över rikssnittet beror enligt kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg på att området har prioriterats. Under året har de tjänstemän som har kontakt med företag fått en utbildning som handlar om service och regelförenkling.
– Ett systematiskt arbete bedrivs för att Landskrona stad ska ligga i framkant och erbjuda ett företagsklimat utöver det vanliga.
Linköping placerar sig på plats 106, ner nio placeringar jämfört med i fjol. Kommunalrådet Christer Mård säger att man har höjt ambitionerna och redan initierat satsningar på service och bemötande:
– Vi har också tydliggjort att kommunen ska ha ett offensivt arbete med offentliga upphandlingar. De satsningar vi gör kommer att ge resultat framöver.
Syftet med Svenskt näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är att visa var det är bäst att starta och driva företag. Rankingen bygger på enkätresultat samt statistik från SCB och UC.
Det saknas inte kritik mot Svenskt näringsliv och de metoder som listan bygger på. Tre skånska näringslivsprofiler ger i en debattartikel på Sydsvenskan 8till5 exempel på faktorer som de anser är mer eller mindre relevanta och därtill godtyckligt viktade.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer