Orsa klandrades i fjol för att utan upphandling ha lagt uppdrag på Visit Dalarna. Bolaget är delvis kommunägt, men aktiemajoriteten finns hos privata intressenter inom besöksnäringen. Bedömningen var att inhouseundantaget inte kunde åberopas eftersom Orsa bara ägde en liten skärv av turistbolaget.
Konkurrenskommissionen uppmärksammar nu Västerås & Co. Den näringslivet närstående expertgruppen anser att Västerås stad köper turistinformation och marknadsföringstjänster i strid mot upphandlingslagen.
Inger Ridderstrand-Linderoth är ordförande i Konkurrenskommissionen. Hon pekar på att en förutsättning för att köpa tjänster direkt från egna bolag utan annonserad upphandling är att bolaget endast bedriver marginell verksamhet på den öppna marknaden.
– Så är emellertid inte fallet med Västerås & Co.
Av gjord utredning framgår att kommunen under åren 2013 till 2015 köpt tjänster för drygt 50 miljoner kronor per år. De ”kommunala tjänsterna” har svarat för cirka 65 procent av bolagets omsättning, vilket är betydligt högre än den tumregel som säger att 10 till 20 procent kan accepteras.
I och med att bolaget inte bedriver sin huvudsakliga verksamhet gentemot kommunen är bedömningen att upphandling enligt LOU borde ha skett.
– Kommunens förfarande, att kringgå sin lagstadgade upphandlingsskyldighet, sätter konkurrensen på den aktuella marknaden ur spel, säger Inger Ridderstrand-Linderoth.
Konkurrenskommissionen noterar också att det saknas skriftliga avtal kring tjänsterna.
Inköpsrådet har i flera artiklar skildrat Västerås stads bristfälliga upphandling inom ett annat område – datorer och surfplattor. Trots stora köp på ett ogiltigförklarat avtal verkar kommunen dock klara sig från upphandlingsskadeavgift.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer