– Många av leverantörerna är mindre företag som kan ha svårt att avsätta resurser för kontinuerligt jämställdhetsarbete, men det finns omfattande vägledning att få genom färdplanen för en jämställd byggprocess, säger William Stensönes, projektledare på Göteborgs Stads stadsfastighetsförvaltning.
Planen har han varit med och tagit fram i samverkan mellan Göteborgs Stad, Chalmers och entreprenören Byggdialog.
Göteborg Stad har tidigare prisats för sitt interna jämställdhetsarbete, bland annat utsågs den tidigare lokalförvaltningen förra våren till en av Sveriges mest jämställda arbetsgivare.
Ett naturligt nästa steg har varit att se över kraven i upphandlingarna.
– Vi bjöd in till en digital leverantörsträff hösten 2021 och fick väldigt bra respons när vi gjorde en utvärdering där företagen angav sig vara redo för jämställdhetskrav. Utifrån det kände vi oss redo för att börja med flera pilotprojekt, berättar William Stensönes.
En särskild arbetsgrupp inom arbetade med hur kraven skulle formuleras. Jurister, upphandlare, projektledare och utvecklingsledare för mänskliga rättigheter bidrog med kompetens inom gruppen.
Göteborgs Stad tog också del av erfarenheter från allmännyttiga Uppsalahem kring de krav bolaget ställer på sina leverantörer för att utveckla jämställdhetsarbetet.
”Pilot” för stadens del blev en omfattande förskolerenovering där entreprenören lämnade in underlag för arbetet med jämställdhetskraven som grund för en dialog med Göteborgs Stad.
– Vår tanke var inte att det skulle ge viten om man har inte har tillräckliga underlag utan vi vill vägleda våra leverantörer till att förstå vad det är vi eftersöker, säger William Stensönes.
Göteborgs Stads ambition är att gå över till standardiserade jämställdhetskrav för entreprenadupphandlingar under 2023
Kravställningen har sin grund i diskrimineringslagen där Göteborgs Stad vill att leverantörer arbetar med aktiva åtgärder för att främja jämställdhet mellan könen men även jämlikhet i ett bredare perspektiv för att säkerställa att alla har samma rättigheter och skyldigheter.
Göteborgs Stads jämställdhetskrav täcker fyra huvudområden:
- Redovisning av uppsatta jämställdhetsmål.
- Beskrivning av det systematiska jämställdhetsarbetet.
- Redovisning av riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.
- Redovisning av riktlinjer och rutiner mot diskriminering och kränkning.
Beskrivningen enligt andra punkten ska i sin tur innehålla arbete med åtgärder enligt fyra delområden: jämnare könsfördelning i företaget, arbete mot diskriminering i rekrytering och befordran, arbete mot diskriminering kring utbildning och kompetensutveckling samt att verka för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer