När HBV upphandlade rörmaterial beskrevs önskade produkter med så kallade RSK-nummer. Dessa nummer pekar direkt mot produkter i en branschgemensam databas – ett bekvämare och tydligare sätt att tala om vad man vill ha än att detaljspecificera varje vara i en stor upphandling.
Leverantören Dahl noterade att HBV hänvisat till fler produkter av Ahlsells eget varumärke än företagets egna. Slutsatsen är att de allmännyttiga bostadsbolagens inköpscentral gjort fel när man hänvisat till RSK-nummer.
HBV poängterar att även om RSK-numret pekar mot en viss produkt är det fritt fram att offerera likvärdiga varor från andra tillverkare. Utan RSK-nummer hade det, kort och gott, varit svårt att tillräckligt preciserat och begripligt beskriva önskade referensprodukter.
Dahl låter sig inte övertygas. I och med att det bakom varje nummer finns en produkt av ett visst varumärke från en specifik leverantör finns det enligt bolagets sätt att se det ändå risk för att företag som inte har just den utpekade varan i sitt sortiment missgynnas.
Förvaltningsrätten dömde till Dahls fördel och det gjorde även kammarrätten. Enligt domen leder användningen av RSK-nummer till att vissa företag gynnas respektive missgynnas.
Fast HBV anser att det beslutet strider mot domar från andra kammarrätter där snarlika fall varit föremål för prövning. Dessutom beklagar inköpscentralen kammarrättens mycket kortfattade domskäl.
I och med att HBV bedömer frågan som principiellt viktigt för upphandlarsverige, och att det därmed behövs en prejudicerande dom, tas ärendet nu till Högsta förvaltningsdomstolen.
RSK-databasen innehåller information om närmare en kvarts miljon VVS-produkter från 445 leverantörer.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer