Hösten 2021 införde statens innovationsmyndighet Vinnova en ny form av checkar för att stödja innovationsupphandling.
Tanken med bidraget är att finansiera extern kompetens och rådgivning eller kostnader för att verifiera och validera produkter under en process med innovationsupphandling, exempelvis externa labb eller test- och demoanläggningar.
Upphandlade myndigheter kan söka maximalt 400 000 kronor i bidrag för en pågående innovationsupphandling och högst 200 000 kronor för arbete med beslutsunderlag inför en innovationsupphandling.
Intresset var relativt stort. Vinnova betalde ut drygt 3,4 miljoner kronor till sammanlagt 14 upphandlingar inom nio upphandlande myndigheter.
Inför våren 2022 gjordes en ny utlysning på sammanlagt 5 miljoner kronor. Denna gång är inriktningen smalare, upphandlingarna ska inte bara vara innovativa utan även inriktade på en ”grön omställning”.
Det betyder att det ska ha koppling till resurseffektiv och cirkulär ekonomi eller klimatneutrala varor och tjänster.
Men när slutdatumet för utlysningen, 25 maj, nu närmar sig har endast två ansökningar inkommit och beviljats. En från Husbyggnadsvaror HBV Förening avseende klimat- och resurseffektiva LSS-boenden och en från Sotenäs kommun gällande tvätt för marin plast.
Nina Widmark, utlysningsansvarig, är besviken över det svalare intresset.
– Vi hade inte räknat med att så få skulle söka. Vi har nu beslutat att flytta fram sista ansökningsdagen till 11 oktober.
Det smalare syftet är sannolikt en förklaring, enligt Nina Widmark, även om hon påpekar att ”grön omställning”, är ett brett begrepp.
Hon får också signaler om att upphandlande myndigheter låter bli att söka eftersom de tror att det är komplicerat.
– Det är synd eftersom vi har en enkel ansökningsprocess och snabba beslut. Jag hoppas verkligen att fler tar chansen.
Hur långt ska man ha kommit i arbetet med en innovationsupphandling för att kunna få stödet?
– Man kan vara i ett läge där man ser ett behov i verksamheten, men där det saknas lösningar. Då kan man få stöd för att ta fram ett bra beslutsunderlag. Det kan handla om att ta in en IPR-jurist eller en upphandlare som är expert på innovationspartnerskap.
– Men allt behöver inte handla om att utveckla en lösning från noll, vi är också intresserade av situationer när det redan finns en lösning på marknaden, men som behöver testas eller ha en första kund för att bli ”upphandlingsbar”, säger Nina Widmark.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer