Två av Malmö stads upphandlade leverantörer av utbildning i svenska för invandrare har erkänt att de fuskat med lärartäthet och lärarbehörighet. Det får nu konsekvenser.
De nuvarande avtalen med de privata utbildningsföretagen löper ut den 31 juli. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden höll som bäst på att planera för en upphandling som skulle gälla från och med den 1 augusti.
Efter beslut i nämndens arbetsutskott skrinläggs den planen.
Bassem Nasr, miljöpartistisk vice ordförande i nämnden, är i grunden positiv till att det finns privata alternativ inom sfi. Han betonar dock att det viktigaste är att alla deltagare får utbildning av hög kvalitet.
– Jag kan i dagsläget inte garantera att de avslöjanden om fusk som har framkommit inte skulle återupprepas och därför väljer vi att inte initiera en ny upphandling.
Istället för upphandlad undervisning kommer behovet i högre utsträckning än hittills att tillgodoses av den kommunala vuxenutbildningen. Dessutom kontaktas nu exempelvis folkhögskolor för att undersöka om de kan erbjuda fler undervisningsplatser från och med den 1 augusti.
Även om en leverantör, Astar, har polisanmälts är den fulla vidden av fusket ännu inte klarlagd. Bedömning av fortsatta åtgärder pågår. Juan Espitia, socialdemokratisk ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, kräver full redovisning av företagen:
– Här går elever som drömmer om att arbeta på restaurang eller som elektriker och behöver språket för att förverkliga detta. Och blir istället cyniskt behandlade av företagen med undervisning som inte lever upp till våra krav.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer