Regeringen har utlovat en nationell strategi för offentlig upphandling. Den vill regeringen utveckla i nära samarbete med SKL, Sveriges kommuner och landsting. Arbetet inleddes med en hearing på regeringskansliet i slutet av september, ett 60-tal personer var inbjudna indelat i två omgångar.
Hearingen leddes av Ardalan Shekarabi, civilminister, och Gunilla Hulting, vid den tidpunkten chef för enheten för upphandlingsrätt vid Finansdepartementet. Gunilla Hulting har sedan dess gått i pension.
Under hearingen presenterade Ardalan Shekarabi åtta inriktningsmål för den nationella strategin (se dem längre ned). De poängterades att dessa inriktningsmål var preliminära och tanken var att ta in synpunkter för att eventuellt justera inriktningsmålen.
Bland de inbjudna fanns bland annat representanter för Sveriges Offentliga Inköpare, SKL, Almega, Svenskt näringsliv, Företagarna, LO, Kommunal, SKL Kommentus, Trafikverket, Inköp Gävleborg och Upphandlingsbolaget i Göteborg.
De inbjudna fick ställa frågor och komma med synpunkter. Alla i publiken som kom till tals var ense om att strategin och dessa hearings var av goda. Det restes synpunkter på att målen var för många och i vissa fall motstridiga.
Ardalan Shekarabi utlovade tre ytterligare hearings och tanken var att var och en av dessa skulle vara inriktade på ett inriktningsmål från listan.
Planen är att den nationella upphandlingsstrategin ska vara klar i januari eller februari 2016. Ardalan Shekarabi poängterade hur viktigt det är att SKL står bakom den nationella upphandlingsstrategin.
Regeringens inriktningsmål för den nationella upphandlingsstrategin
- Offentlig upphandling för en väl fungerande samhällsservice
- God inköpskompetens – inköparna är nyckelspelare
- Rättssäker och korruptionsbefriad upphandling grundlägger förtroendet för den offentliga upphandlingen
- Miljöhänsyn i offentlig upphandling
- Sociala hänsyn i offentlig upphandling
- Frigör upphandlingens innovationspotential
- En väl fungerande konkurrens är grundläggande för att nå ett framgångsrikt upphandlingsresultat, inkl. små- och medelstora företag
- Upphandlingens outnyttjade effektiviseringspotential, d.v.s. en offentlig upphandling som karaktäriseras av mera värde för pengarna och effektiva inköps- och upphandlingsförfaranden