Henrik Svenonius arbetar som upphandlingsstrateg på Stadsledningskontoret i Stockholms stad. Som strateg jobbar han inte huvudsakligen med att göra upphandlingar, även om han ibland deltar i vissa typer av upphandlingar. Han var till exempel med och upphandlade stadens elektroniska upphandlingsstöd för sex år sedan.
− Vi jobbar mot kommunens förvaltningar och bolag med att utveckla, följa upp, stödja och leda inom upphandling. Det gör vi med utgångspunkt i stadens program för upphandling och inköp, som vi ansvarar för att ta fram.
Enheten består av fem, snart sju, upphandlingsstrateger och en enhetschef. De flesta av dem har en akademisk examen i grunden och sedan erfarenhet av upphandling på det, men när Henrik Svenonius började för tio år sedan var han en nybörjare på upphandling.
− Jag är ekonom och kom direkt från bankvärlden där jag hade jobbat med företagskunder. Min uppgift till att börja med var att se mer till affärsfrågorna och ha fokus på strategi ur ett företagarperspektiv. Det blev ett komplement till att de andra kunde mer om staden och om det juridiska.
Ofta jobbar upphandlingsstrategerna med olika projekt. Just nu lägger enheten mycket tid på ett stort projekt som bland annat ska leda till nya system för upphandling och avtalshantering. Henrik Svenonius är delprojektledare och ansvarar för införandet av kategoristyrning inom staden. Projekten varvas med andra, återkommande uppgifter såsom uppföljning av stadens upphandlingsverksamhet i budgetprocessen, utvärdering av programmet för upphandling och inköp samt arbete med olika nätverk som enheten håller i.
För att trivas på enheten tror Henrik Svenonius att det är en fördel om man är utåtriktad och tycker om förändring.
− Vi jobbar ju för en utveckling av organisationen. Det vi gör gör vi ofta för första gången, så man måste se det som kul utmaning att jobba i en föränderlig värld. Enheten är också tätt kopplad politiken i staden vilket innebär att vi måste förhålla oss till skiftningar i den politiska ledningen.
Henrik Svenonius har sett hur det från politiskt håll kan växla när det gäller vad som sätts i fokus. Han tycker att upphandling nu prioriteras mer än tidigare och tror att politikerna har insett att det är ett område där de kan få bra genomslag – just nu gärna avseende miljö eller arbetsrättsliga villkor.
− Tidigare handlade det mer om konkurrensutsättning medan det nu är större fokus på kontraktsvillkor för att man ska gå i en hållbar riktning och ta socialt ansvar. Vi har också gått från att bara se upphandlingsprocessen till att innefatta hela inköpsprocessen och det innebär att vi ser på upphandling ur ett bredare perspektiv än tidigare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer