Det visar sig att det behövs en rad kostsamma ändringar och tillägg för att Nya Karolinska i Solna ska fungera optimalt. Extrabeställningarna har blivit så många och kostsamma att sjukhusets ändringsbudget är i fara.
Därför stoppar Stockholms läns landsting nu ytterligare ändrings- och tilläggsbeställningar som inte är avgörande för arbetsmiljö och patientsäkerhet. Arbetena pausas till den 20 december då landstinget formellt tar över sjukhuset. Efter denna tidpunkt kommer förändringar och byggnadsarbeten att konkurrensutsättas.
Landstingsdirektör Malin Frenning konstaterar att avtalet beslutades för drygt sju år sedan och sträcker sig fram till år 2040:
– Mycket förändras över en sådan lång tid och nu analyserar vi avtalet för att säkerställa att vi använder alla de möjligheter som finns för att sänka kostnaderna.
Enligt Svenska Dagbladets rapportering blir även till synes enkla arbeten dyra att utföra. Genom att upprätta en prislista vill landstinget säkerställa rimliga kostnader för småjobb som att till exempel sätta upp hyllor och nya eluttag.
– Vi ska också se över finansieringen av avtalet så att den blir så fördelaktig som möjligt.
Enligt Skanskas uppfattning är serviceavtalet både transparent och marknadsmässigt. I takt med att sjukhusets olika delar blir klara tar Coor över ansvaret för drift och underhåll som i en kommentar säger att man inte känner igen bilden av skenande kostnader.
Nya Karolinska är ett av ytterst få projekt som finansieras i offentlig-privat samverkan enligt den så kallade OPS-modellen. Stockholms läns landsting tecknade avtal om bygge och drift med upphandlingens enda anbudsgivare, Swedish Hospital Partners som kontrolleras av Skanska och Innisfree.
Starka krafter arbetar för att detta avtal ska modifieras eller sägas upp.
Den ständiga mediala uppmärksamheten talar knappast för fortsatt användning av OPS. En statlig utredning vill pröva denna finansieringsmodell i tre större infrastrukturprojekt.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer