Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Stödjer leverantörer att upptäcka våld

Arbetsförmedlingens regeringsuppdrag för att upptäcka våld i nära relationer når nu även leverantörsmarknaden. Ett särskilt användarstöd har tagits fram och följs i höst av en webbkurs för leverantörer.

| 2021-09-08
Åsa Frostfeldt, Arbetsförmedlingen. Foton: Peter Kroon och Per Ringqvist.

-I dagsläget ska det främst ses som ett stöd i arbetet, men det finns krav i exempelvis avtalet för tjänsten Karriärvägledning att leverantörerna ska utbilda sin personal om våld i nära relationer. Vi ser nu också över möjligheterna till hur ett införande i alla framtida avtal kan ske – ett införande som i så fall behöver ske stegvis, säger Åsa Frostfeldt, som är införandeledare på Arbetsförmedlingen för regeringsuppdraget.

Totalt fem myndigheter fick i uppdrag för tre år sedan att verka för ökad upptäckt av våld, där regeringen förtydligat att det avser våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuellt våld oberoende av förhållandet mellan gärningsperson och brottsoffer.

Arbetsförmedlingen kommer under 2021 att utbilda sina 7400 egna medarbetare som har kontakt med arbetssökande om kopplingen mellan våld och ohälsa samt dess påverkan på arbetsförmåga.

Med reformeringen av myndigheten har frågan om att nå även leverantörerna med kunskapsstöd blivit särskilt aktuell. Större delen av kontakterna med arbetssökande sker nu genom privata aktörer som upphandlas genom den nya LOV-modelllen KROM, kundval rusta och matcha.

I regeringsuppdraget ingår också utbildning av personal som har kontakt med arbetssökande och utöver det har Socialstyrelsens utredningar efter dödligt våld av närstående visat att många brottsoffer och förövare varit inskrivna som arbetssökande.

Arbetsförmedlingen har därför identifierats som en viktig aktör att upptäcka erfarenheter av våld. 

Det nya användarstödet för leverantörer är det första i sitt slag och blev klart i slutet av juni.  Åsa Frostfeldt upplever att det fyller en kunskapslucka:

-Hitintills har responsen varit positiv. Innan vi publicerade användarstödet fick vi in många frågor från leverantörer hur de skulle agera när de kom i kontakt med arbetssökande med erfarenhet av våld. 

Arbetsförmedlingen kommer att följa upp användarstödet med en särskild webbkurs som lanseras 27 oktober.

Åsa Frostfeldt lyfter fram att stödet kan hjälpa leverantörerna i grunduppdraget – att matcha arbetssökande till jobb eller utbildning. 

-Därför behöver vi kartlägga om det kan finnas några hinder för att personen ska kunna komma vidare i sin process. Ibland är våld i nära relationer en dold orsak till arbetslöshet och då behöver vi hänvisa den personen vidare till stöd, hjälp och skydd. Om individen mår bättre och känner sig trygg blir det lättare att fokusera på att tex lära sig nya arbetsuppgifter på ett nytt jobb eller praktikplats.

-När personalen på Arbetsförmedlingen har ställt frågor om våld har vi fått en bättre förståelse för varför en individ inte kommit vidare i sin process mot arbete. Ibland har det varit den pusselbiten vi saknat. På så sätt blir planeringen bättre och vi kan se till att personen får rätt stöd. Ibland kan det till och med vara så att vi kanske kan rädda någons liv, säger säger Åsa Frostfeldt.

Hon poängterar att våld inte behöver vara fysiskt våld utan att många arbetssökande kan vara utsatta för psykiskt och ekonomiskt våld eller förtryck – i vissa fall utan att vara direkt medvetna om det.

-Att vara arbetslös kanske inte heller underlättar om man vill lämna en våldsam relation, eftersom det kan vara svårt att skaffa ny bostad utan fast anställning och en stabil inkomst. Det kan också vara begräsningar som att den arbetssökande inte själv får bestämma vilken typ av jobb de får söka eller vilken utbildning de ska gå.

-Om det är en person som lever med en hotbild mot sig, kan vi också behöva göra anpassningar så att personen inte behöver söka utåtriktade jobb eller behöver vistas i vissa geografiska områden där det finns en hotbild. Exempelvis kanske det inte är lämpligt då att jobba med kundkontakt till exempel i en reception, men att det funkar att arbeta back office, säger Åsa Frostfeldt.

Mer om Arbetsförmedlingen arbete för att upptäcka våld går att ta del av i en podd som myndigheten publicerat.

Läs mer: Upphandling Arbetsförmedlingen

Fredrik Mårtensson

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

2 kommentarer på "Stödjer leverantörer att upptäcka våld"

  1. Angela Samuelsson Videla skriver:
    2021-09-09 kl. 07:53

    Så värdefullt att arbeta förebyggande, jag är imponerad över Arbetsförmedlingens insats i en av de viktigaste orsakerna till att våra nyanlända inte kan ta till sig av det som det svenska samhället har att erbjuda.
    Har personlig erfarenhet efter ett 31 årigt liv med en politisk flykting från Latinamerika, vi har 3 gemensamma vuxna barn idag och bred kunskap och erfarenhet om, den dolda rasismen, att vara andra generation invandrare (våra barn) och till och med gått så långt att byta efternamn för att underlätta deras möjligheter att leva som svensk trots att de föddes här.
    Arbetar på Arcus Utbildning och Jobbförmedling som affärsutvecklare och ser fram emot implementeringen av denna viktiga åtgärd.
    En eloge till Sverige som föregår med ett gott exempel❣️

    Svara
    1. Peter Lindqvist skriver:
      2021-09-29 kl. 09:23

      Hej Angela.

      Jag har läst ditt inlägg. Jag jobbar också på Arcus och känner att vi kanske kan höras och arbeta fram någonting som vi kan utveckla inom vår organisation för att vi ska bli ännu bättre, inte bara på att hjälpa människor att komma i arbete. Utan även en trygg leverantör där deltagarna får ett gott stöd och att vi på sikt kan bli bättre på att stötta och skydda våra deltagare. Hör av dig. peter.lindqvist@arcus.nu

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgiftAvsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler

Nytt från Upphandling24

  • Stiftelseaffär med efterräkningar
  • Alla leverantörer ska inte vara lika
  • Robertsfors utmanar ”nya” lagen
  • Räkna med ökat polisintresse
  • Disputerar om krav och pris
  • “Gör upphandlingar intressant för fler seriösa byggföretag”
  • Miljardstukad leverantör slår tillbaka

Kommentarer från läsarna

Björn : Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Så spännande. Man får känsla att det är mycket som inte kom upp till ytan. Jag tror kommunen vet mer…
Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…

Senaste inläggen

  • Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas