Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket har just publicerat sin årliga statistiksamling. Av den över 200-sidiga publikationen framgår bland annat att värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige är 642 miljarder kronor.
Siffran avser år 2015 och beloppet motsvarar en dryg sjättedel av landets bruttonationaprodukt.
Samma år, 2015 alltså, fanns det enligt SCB:s uppgifter 3 053 upphandlare och inköpare inom stat, kommun, landsting och dess bolag. Även om det säkert kan finnas invändningar mot statistiken, konsulter är exempelvis oräknade, innebär detta att varje upphandlare gör affärer för mer än 200 miljoner kronor under ett helt vanligt år.
I fjol annonserade närmare 1 300 myndigheter upphandlingar. Den vanligaste ”typen” av upphandlande myndighet är kommuner, som enligt Statistiska centralbyrån sysselsätter 836 upphandlare.
Under 2016 annonserades sammanlagt 18 330 upphandlingar. Det blir sex stycken per upphandlare. De flesta upphandlingar genomförs med förenklat förfarande och avtalen löper oftast i tre till fyra år, förlängningar inräknat.
Enligt de båda myndigheternas statistiksammanställning har användningen av ramavtal har ökat kraftigt under de senaste åren. Av de upphandlingar som annonserades under fjolåret var Inte mindre än 39 procent just ramavtal. Av rapporten framgår också att 41 procent av upphandlingarna är direktivstyrda, vilket innebär en ökning med tio procent sedan år 2012.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer