Pandemin har gjort att många frågor fått stå tillbaka en tid, så även inom EU. Nu har dock frågan om sommartid och vintertid återigen väckts. Det är själva omställningarna som upplevs som problematiska. Den som ursprungligen väckte frågan var EU-parlamentarikern Lou Eiermann från Tyskland. Nu har frågan återigen aktualiserats på allvar inom Ministerrådet.
En majoritet av medlemsstaterna är för förslaget att ta bort tidsomställningen och mycket talar för att 2021 blir sista året med sommartid och vintertid. Det råder dock stor oenighet kring vilket lands tid som ska gälla. Då inget medlemslands förslag förväntas kunna få kvalificerad majoritet, har Ministerrådet givit Kommissionen i uppdrag att lägga ut frågan på konkurrens inom EU i form av en offentlig upphandling.
Upphandlingen föregicks av en diskussion kring upphandlingsplikt eller ej, och skyldigheten motiverades med att tid är pengar, och att tiden därmed utgör ett finansiellt instrument. Detta instrument träffas dock inte av undantagsregeln (3 kap 24 § LOU), utan omfattas i sin helhet av huvudregeln om att genomföra en öppen konkurrensutsättning. I avsaknaden av CPV-kod för tid, beslutades snabbt om en ny kod benämnd 0401040-1.
Upphandlingen genomförs som en så kallad EU-upphandling där medlemsstaterna ska lämna anbud på vilken tid som ska gälla inom EU. Sista anbudsdag är satt till den 31 augusti 2021. Av upphandlingsunderlaget framgår att anbuden kommer att utvärderas genom bästa förhållandet mellan Tid och Kvalitet, där kvalitetsparametrarna består av fem underkriterier som ska motivera mervärdet med offererad tid, såsom inverkan på människors hälsa, näringsliv, jordbruk, natur och djurhållning.
Noteras bör att detta endast är en fiktiv utvärdering och det är den offererade tiden som kommer att gälla. Även om utvärderingsmodellen som sådan inte framstår som helt transparent med svenska mått mätt har den motiverats utifrån EU-domstolens mål C-6/15 TNS Dimarso. Kanske kan vi i Sverige lära oss något av det europeiska sättet att göra utvärderingar?
Infrastrukturministern, Thomas Eneroth (S), har tillsatt en projektgrupp under ledning av Avril Olsson på finansdepartementet. Vilken tid Sverige kommer att offerera är dock belagt med absolut upphandlingssekretess, men låt oss hoppas på ett gediget arbete från departementet kring kvalitetsparametrarna, och att ingen av de andra medlemsstaterna lämnar in ett anbud med onormalt låg Tid.
Juristpanelen
Kul aprilskämt