-Vi inledde arbetet med förfrågningsunderlaget i början av november och det är klart att det varit väldigt utmanande att få alla bitar på plats fram till att det fastställdes i mitten av december. Inte minst eftersom det ska igenom en politisk beslutsprocess också, säger Staffan Thore på regionkontoret inom Region Uppsala.
-Men vi har ändå lyckats få ihop det med utrymme för planeringstid de närmaste veckorna för de vaccinatörer som godkänts och som nu finns som viktig resurs för fas två-vaccination under främst mars månad.
De fem godkända vaccinatörerna – Länsvaccinationer, Vaccindirekt, Resecentrum vaccinationer, Min Doktor och Doktor24 – har sedan tidigare avtal med Region Uppsala inom den LOV som finns för influensavaccin.
Den osäkerhet som råder kring tidtabellen för covidvaccination var en viktig faktor för Region Uppsalas val av en särskild LOV-modell, en lösning som även är aktuell inom Region Dalarna.
Andra regioner som Skåne och Sörmland har valt att upphandla privata vaccinatörer enligt LOU men det finns också en kritik från leverantörshåll om bristen på besked från många regioner.
-Med LOV får vi i ett mer flexibelt system som vi tror är bra både för regionen och leverantörerna där vissa företag har uttalat att de vill komma in i ett senare skede under fas fyra, säger Staffan Thore.
Han pekar på betydelsen för Region Uppsala att ställa särskilda krav för covidvaccination jämfört med ordinarie vaccinationsinsatser.
-En sak som varit viktig bland våra krav är att säkerställa en sammanhållen journalföring, där privata vaccinatörer måste använda samma journalsystem, Cosmic, som regionvårdenheter. Det görs för att vi ska ha bra koll på de patienter som vi vaccinerat för att kunna göra ordentliga uppföljningar.
-Det som gör insatserna speciella är att det med kort varsel kan komma nya riktlinjer och där var det omöjligt att få alla delar på plats i det förfrågningsunderlag som publicerades i december. Istället har vi en skrivning att leverantörer måste följa beslut och riktlinjer som fastställs löpande av exempelvis länets smittskyddsläkare, säger Staffan Thore.
Inom tio arbetsdagar från ansökan har Region Uppsala förbundit sig att fatta beslut om godkännande eller avslag.
-Vi har snabbat på en del interna processer i godkännandefasen men utan att minska de kontroller vi gör, säger Staffan Thore.
Att sprida ut resurser inom länet har varit en viktig uppgift för Region Uppsala utifrån en risk att privata företag lockas främst till Uppsala stad, som har drygt 40 procent av länets befolkning.
-De fem vaccinatörer som fått LOV-godkännande har tillsammans 17 mottagningar och det är klart att dessa har en tonvikt på Uppsala och Enköping. Men vi tycker ändå att förutsättningar ser goda ut för att täcka in hela länet med bara någon enstaka kommun där man inte har mottagning. Ett par vaccinatörer gör också särskilda insatser ute i länet genom samarbete med Apoteket och en modell med mobila enheter, säger Staffan Thore.
Hur ser planeringen ut?
-För fas ett med vaccination på särskilda boenden har vi gjort bedömningen att vårdcentralerna, både regionens egna och de privata, är bäst lämpande utifrån att de redan har upparbetade kontakter med berörda äldreboenden.
-Vi har fått in ytterligare fem ansökningar, utöver de som godkänts, och dessa ser vi främst som en resurs under fas fyra när de stora grupperna ska vaccineras. Från och med fas två i mars och framåt kommer vi att använda stora lokaler som Region Uppsala hyr och som de privata vaccinatörerna får använda som alternativ till att stå för egna lokallösningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer