Så har upphandlingsenheten i Tranås kommun (18 900 invånare, Jönköpings län) format en modell för upphandlarpraktik (Lärande i arbete, LIA).
-Istället för att se LIA-studenter som en belastning har vi tänkt om och ser det som en tillgång och ett mervärde för upphandlingsenheten och kommunen, säger upphandlingssamordnaren Camilla Amredahl om strategin som börjar väcka intresse bland andra kommuner
På upphandlingsenheten i Tranås kommun arbetar upphandlingssamordnare, två upphandlare och en inköpsassistent. De senaste två åren har enheten tagit emot fem LIA-studenter och ytterligare två är klara för våren 2022.
En medveten strategi som växt fram för att både ta samhällsansvar och skapa mervärden för den egna verksamheten.
Tranåsmodellen bygger till stor del på att upphandlingsenheten tar ett helhetsgrepp för att erbjuda bra praktik och där alla berörda medarbetare bidrar för att ge studenten stöd.
-Även om studenten har en utsedd handledare hjälper alla i teamet till att coacha och stötta vid behov. När vi tar emot en LIA-student utifrån vår struktur och alla i teamet hjälps åt så blir det inte en belastning för enheten utan en tillgång, säger Camilla Amredahl.
-Studenterna är ofta hungriga på att testa sina kunskaper, bidrar med ny kunskap och massor med nya infallsvinklar i vårt arbete. Vi tycker det är win-win för alla parter.
Samhällsengagemanget gjorde att Camilla Amredahl sökte sig till offentlig sektor och upphandlaryrket efter många år i privat sektor.
Hon gjorde sina både LIA-perioder på Tranås kommun under tiden på yrkeshögskola och anställdes våren 2018.
-Jag anser att det är viktigt att vi i offentlig sektor tar ett gemensamt ansvar för att säkerställa att kompetensen finns i framtiden och när vi behöver rekrytera. Det är en del pensionsavgångar inom upphandlaryrket de kommande åren, säger Camilla Amredahl.
-Det är viktigt att ta emot studenter så att de får en meningsfull praktikperiod och får chansen att arbeta med upphandling och inköpsfrågor. LIA är en stor och viktig del av utbildningen, där du verkligen ”hands on” får chansen att prova på yrket. Dessutom finns massor att utveckla inom de offentliga inköpen vilket kommer att kräva kompetens.
Tranås kommun har en systematik kring LIA redan från ansökan om LIA-plats. Alla intresserade studenter intervjuas om intentioner och mål för sin praktikperiod, vilket tillsammans med vad skolan vill att praktikperioden ska täcka och vilka kunskaper det ska ge matchas med det som kommunen kan erbjuda.
-Om vi känner att det överensstämmer så får den sökande en plats hos oss, säger Camilla Amredahl.
En sekretessförbindelse skrivs med studenten i starten av LIA-perioden.
-Detta för att vi ska kunna låta studenten vara med ”på riktigt” i verksamheten och följa med i arbetet på enheten. Eftersom det råder absolut sekretess innan annonsering av upphandlingar så är det viktigt.
Studenten blir alltid tilldelad en eller flera enklare upphandlingar att arbeta med och med coachning och stöd från handledare.
Dessutom öronmärks vissa arbetsuppgifter som personalen prioriterat ner men som kan vara lämpliga för en student. Ett särskilt dokument är ständigt ”levande” där förslag på sådana uppgifter antecknas efterhand.
-Dessa uppgifter kommer väl till pass när studenten behöver jobba lite självständigt för att vi andra är upptagna. Det är ett bra sätt att minska stressen på enheten över att alltid finnas tillgänglig för studenten. Vi vet att det alltid finns några lämpliga uppgifter som studenten kan arbeta självständigt med.
På enheten är man också noga med att hela tiden stämma av att studenten får tillräckligt med tid för att utföra LIA-kursens syfte och mål – exempelvis genom att kartlägga en process för en rapport som ska presenteras på yrkeshögskolan.
På sätt och vis har erfarenheterna från Tranås kommun gjort att Camilla Amredahl kommit tillbaka till sin gamla skola, TUC Yrkeshögskola i Jönköping. Nyligen blev hon en del i ledningsgruppen för utbildningen Offentlig upphandlare/inköpare.
-Det känns roligt att jag hamnat där genom vårt arbete med att ta emot LIA-studenter.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer