Det visar Hanna Lindströms forskning vid Handelshögskolan inom Umeå universitet med avhandlingen Uppsatser om grön offentlig upphandling och marknaden för ekologiska livsmedel.
Förutom effekten av miljökrav som ställts vid offentliga inköp av livsmedel täcker forskningen frågor som rör efterfrågan och prissättning av ekologiska livsmedel inom detaljhandeln.
Hanna Lindström har analyserat kommunernas inköp av ekologiska livsmedel under perioden 2003-2016. För 15 år sedan satte riksdagen som mål att ekologiska livsmedelsinköp skulle nå upp till en 25-procentig andel av de totala offentliga inköpen av livsmedel.
-Vi kan se att den nationella policyn från 2006 fick genomslag ute i kommuner, som satte mål och agerade i enlighet med dessa mål, trots att målen är kostsamma och frivilliga att nå, säger Hanna Lindström.
-I en av uppsatserna studerar vi vilka faktorer som påverkar en kommuns ekologiska livsmedelsinköp, mätt dels i andel av totalt inköpta livsmedel och dels i kronor per invånare. Vi finner att ekologiska livsmedelsinköp är högre i kommuner med hög sysselsättning, höga utbildningsnivåer, och med politiskt satta mål som syftar till att öka andelen ekologiska livsmedel.
Effekten av grön offentlig upphandling som ett miljöpolitiskt styrinstrument har annars inte varit självklar, menar Hanna Lindström. Trots ett stort politiskt intresse har empirisk forskning saknats.
Hanna Lindström har särskilt undersökt relationen mellan offentliga inköp av ekologiska livsmedel och ekologisk jordbruksmark.
-Resultaten visar att ekologiska livsmedelsinköp har en positiv effekt på mängden ekologisk jordbruksmark och att denna effekt framför allt kan kopplas till den samlade köpkraften hos svenska kommuner, säger Hanna Lindström
Hon ser en fortsatt potential att grön upphandling kan bidra till en ökning av den ekologiska livsmedelsproduktionen.
-Sverige har en relativt väl utvecklad marknad för de flesta ekologiska livsmedel – det råder relativt stor tillgänglighet på ekologiska livsmedel för myndigheter att efterfråga, säger Hanna Lindström.
-Det finns dock fortfarande flaskhalsar i förädlingskedjan för vissa produkter, och den offentliga sektorn bör ta i beaktning att om efterfrågan från offentlig sektor ökar avsevärt på dessa produkter kan relativpriset förändras i förhållande till konventionella produkter, vilket kan leda till att privata konsumenter hellre efterfrågar det konventionella alternativet.
Hanna Lindström har tidigare skrivit en uppsats om samordnad distribution inom offentlig livsmedelsupphandling och en rapport för Konkurrensverket om skillnader mellan LOU och LUF i överprövningar av upphandlingar.
Hon har arbetat som projektassistent i vetenskapliga projekt som berört offentlig upphandling och har som forskarstuderande haft rektor Sofia Lundberg som handledare.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer